Krappe meerderheid - het is al zover!

“In de eerste gemeenteraad op maandag 22 oktober 2012 na de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2012 was het al zover: een verdeelde (nieuwe) meerderheid CD&V/Open VLD.
Ik heb het al voorspeld op de verkiezingsavond”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

In het totaal stonden er 71 punten op de agenda, waarvan 41 over kerkfabrieken, waar er altijd (of toch meestal) unanimiteit over is. In feite ging het dus over 30 dossiers.
In 3 gevallen stemden CD&V/Open VLD verdeeld, onder andere over het budget 2013 voor het Autonoom Gemeentebedrijf Sint-Truiden (AGOST) (om dan nog niet te spreken over de geheime zitting!?).

De voor de stad Sint-Truiden strategische terugkoop van de industriegrond van het composteringsbedrijf NV De Winter (gelegen langs het stedelijk containerpark) kan enkel dankzij sp.a/Lijst Burgemeester doorgaan. Nochtans is dit dossier verschillende malen behandeld tijdens diverse vergaderingen van het college van burgemeester en schepenen en was hier steeds unanimiteit over.

Ludwig Vandenhove:”CD&V en Open VLD doen gewoon verder, zoals tijdens de vorige legislatuur.
Ondanks de bestuursmeerderheid stemmen ze regelmatig verdeeld en/of worden regelmatig punten afgevoerd.
Dit is nefast voor het besturen van een gemeente of stad.
Een meerderheid hebben en houden is een essentiële voorwaarde voor een sterke lokale democratie.
Als dit een eerder zeldzame keer gebeurt in een andere gemeente of stad is dit groot nieuws.
In Sint-Truiden blijkbaar niet, misschien precies omdat het al zo dikwijls gebeurd is en tijdens deze legislatuur nog explicieter zal gebeuren.”

Zie onder andere de teksten ‘Wordt dit het beeld van de campagne?’ van 11 oktober 2012, ‘Gelijk hebben is niet (altijd) gelijk krijgen’ van 17 oktober 2012 en ‘Ludwig Vandenhove in ‘De Zevende Dag’ van 20 oktober 2012 op deze website.