KUNST en NATUUR

Kunstwerk Frits Jeuris

"KUNST en NATUUR horen in Haspengouw vanzelfsprekend samen", zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
"We moeten hier in onze regio nog meer op inzetten."

Op woensdag 26 juni 2019 werd in de buurt van Helshoven (gedeeltelijk Borgloon en gedeeltelijk Sint-Truiden) en Groot-Gelmen (Sint-Truiden) het kunstwerk van Frits Jeuris voorgesteld.

De idee voor het kunstwerk ontstond na het rooien van een 90-tal hoogstamkersenbomen omwille van het little-cherryvirus.
De kunstenaar heeft zich voor dit project onder andere laten inspireren door de nabijheid van de kapel van Helshoven.

Kunstenaar Frits Jeuris: "Dus we hebben een heel klein kapelletje gemaakt van kersenhout.
Heel ruw, de gekloven kersenstammen zitten er nog in. En dat zweeft tussen hemel en hel. Het gaat om het leven en de dood, en alles wat er tussen zit. En dat is nauw verbonden met het verhaal van de plaats zelf. En het kersenhout is verbonden met Haspengouw." (1)

"Je hebt op die locatie een prachtig uitzicht en vergezicht", aldus Ludwig Vandenhove.
"Echt Haspengouw.
Ik was woensdag even op de officiële opening aanwezig geweest, maar op zondag 30 juni 2019 hebben mijn echtgenote Sonja en ik een fietstocht naar ginder gemaakt om alles eens rustig te kunnen bekijken.

Mooi initiatief van de vzw Regionaal Landschap Haspengouw (RLH) en de stad Sint-Truiden met steun van de Europese Unie (EU) via ProgrammeringsDocument voor PlattelandsOntwikkeling (PDPO).
Alleen moet de signalisatie nog een stuk beter vanop diverse punten. Zo kan dit kunstwerk bijdragen aan de horecasector in Helshoven en Groot-Gelmen."

Kunstwerk Frits Jeuris

Foto: eigen foto's