Kunstwerk!

“Ja, dit is een kunstwerk van kunstenaar Toon Eerdekens, terwijl het gaat om plastiekafval uit carnavalsoptochten.”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.
“Ik ben het eens met de visie van Toon dat we allemaal meer inspanningen moeten doen om vervuiling tegen te gaan en om onze afvalberg te verkleinen, zeker als het over plastiek gaat.

Plastiek is, nog meer dan ander afval, een groot probleem voor het milieu.        
Via kunst kunnen we dit nog meer onder de aandacht van de mensen brengen.
Onrechtstreeks sensibiliseren met als bedoeling een gedragswijziging tot stand te brengen heeft (soms) meer effect dan als overheid ‘met het opgestoken vingertje’ te handelen.

Activist en plastiekkunstenaar Toon Eerdekens wil een bijdrage leveren aan het milieu door te bepleiten dat in carnavalsoptochten geen plastiek meer wordt uitgegooid en dat de carnavalsverenigingen bijvoorbeeld overschakelen op in papier gewikkeld snoepgoed in plaats van plastieken omhulsels.

Nu het carnavalsseizoen komende maandag 11 november 2013 officieel van start gaat, zal ik de overkoepelende verenigingen zo snel mogelijk samenbrengen om met de kunstenaar te overleggen hoe we zoveel mogelijk plastiek kunnen uitschakelen tijdens carnavalsoptochten.

Mijn bedoeling is dat we samen naar betaalbare en duurzame alternatieven zoeken binnen 3 jaar. Voor alles dus preventie en sensibilisering.

Zou dat niet mooi zijn: carnaval en plezier in combinatie met aandacht voor het milieu en voor duurzaamheid?”.

 

Zie ook Europa wil acht op de tien plastic wegwerpzakjes kwijt. De Tijd, 05-11-2013, p.8.

Zie Minder plastiek! van 08-06-2013 op deze website.

Tags: