Opening nieuwe infrastructuur Freinetschool ‘Het Wijdeland’

Op vrijdag 21 augustus 2009 is de nieuwe infrastructuur van de Freinetschool te Brustem (Sint-Truiden) officieel in gebruik genomen.
Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove was erbij.


‘Het Wijdeland’ opende zijn deuren op vrijdag 1 september 2006 met 65 leerlingen.
Op 3 jaar tijd is ‘Het Wijdeland’ uitgegroeid tot een volwaardige school met 4 kleuterklassen en 6 lagere klassen en een leerlingenaantal van om en bij de 200.
Deze 200 is voorlopig een maximum, omdat ‘Het Wijdeland’ een leef- en werkgemeenschap wil blijven waar iedereen zich thuis voelt en waar iedereen elkaar kent, eigen aan de specifieke Freinetaanpak.

Het hoofddoel van een Freinetschool is kinderen te laten groeien naar sterke zelfstandige individuen met een sterke sociale en democratische ingesteldheid, die kritisch in het leven staan.
Andere principes van een Freinetschool zijn: actief bezig zijn (zelf ‘de wereld’ onderzoeken en ontdekken), vertrekken vanuit de interesses van de kinderen zelf, zodat er een maximale betrokkenheid is en sterke nadruk op het nemen van verantwoordelijkheid voor zichzelf, maar ook voor anderen.

Met de vestiging van deze Freinetschool is het al sterke onderwijsaanbod in de stad Sint-Truiden nog uitgebreid. Bovendien is hiermee een invulling gegeven aan de site te Brustem van het Gemeenschapsonderwijs (GO!). Naast de Freinetschool is hier ook nog een vestiging van het Centrum voor Volwassenonderwijs (CVO).”, zei Ludwig Vandenhove onder andere in zijn korte toespraak.

Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger opende de 4 nieuwe of vernieuwde lokalen telkens op een andere, originele manier.

Zie ook de website www.wijdeland.be.