Opening speeltuintje in Hechtel-Eksel

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove was op woensdag 6 november 2013 aanwezig in Hechtel-Eksel voor de opening van een buurtspeeltuintje.

Ludwig Vandenhove: “We proberen kinderen en jongeren via alle mogelijke kanalen, bijvoorbeeld via Milieuzorg Op School (MOS), bewust te maken van aandacht voor het milieu en duurzaamheid. Maar ingrepen in hun directe en onmiddellijke leefomgeving, zoals deze buurspeeltuin in het kader van het project ‘Spelen en ravotten in Limburgs Groen’, zijn hiertoe het beste middel.
De aanwezigen hier van mijn of vorige generaties konden nog spelen en sporten op straat en er waren nog voldoende ‘spontane’ groene en openbare ruimten voor de kinderen.
Nu is dat anders. Bovendien hebben allerlei sociale netwerken en games de huidige jonge generatie, zelfs steeds op jongere leeftijd, in de ban, zodat ‘echt spelen’ steeds meer in de verdrukking komt.

Uit recent Nederlands opinieonderzoek blijkt dat meer dan de helft van de kinderen vaker buiten wil spelen als hun buurt minder saai zou zijn.
Daar past dit project heel goed in.

 

Met de overheveling van de bevoegdheid van de Regionale Landschappen van Vlaanderen naar de provincies is het de bedoeling dat deze organisaties in de komende periode een aantal zaken samen gaan doen (bijvoorbeeld ontwerpen, zoals deze speeltuin hier gebeurd is door mevrouw Valerie Persoons van de vzw RLLK), maar dat ze voldoende eigenheid bewaren om de eigen klemtonen van de regio te blijven leggen en  te blijven, inspelen op behoeften en vragen van de aangesloten gemeenten/steden.

Ik wil iedereen en alle instanties, die hebben meegewerkt aan de realisatie van deze buurtspeeltuin, bedanken en proficiat wensen.
Dit geldt zeker voor de verantwoordelijken en de personeelsleden van de sociale werkplaats ‘De Winning’.
Door dit soort projecten worden duurzaam beleid, groen en milieu, maar ook nog heel wat andere beleidsdomeinen (bijvoorbeeld buurtwerking en jeugd), gekoppeld aan het sociaal gegeven en het bieden van tewerkstellingskansen van personen, die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt."

Zie www.groenspeelweefsel.be.

 

Zie onder andere Speeltuinen uit natuurlijke materialen in Bosland. TVL-journaal, 06-11-2013. Kinderen moeten weer ravotten in het groen. Het Nieuwsblad, 08-11-2013, p.24. Kinderen ravotten op groenere speelpleintjes. Het Belang van Limburg, 08-11-2013, p.26.

Zie ook Belevingsboomgaard geopend in Voeren van 19-09-2013 en Milieuzorg Op School (MOS)-logo’s uitgereikt van 22-10-2013 op deze website.

 

 

Tags: