Pedofilie!

Op dinsdag 9 oktober 2012 werd in de academiezaal, Plankstraat 18 in Sint-Truiden de tweede politieacademie van dit jaar georganiseerd met als spreker Peter De Waele van de cel seksueel misbruik minderjarigen/pedofilie van de federale gerechtelijke politie Brussel.

Pedofilie is een probleem van alle tijden.”, zegt burgemeester en voorzitter van de politiezone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken Ludwig Vandenhove.

“Sinds de affaire Dutroix is pedofilie meer in de actualiteit gekomen en is het een algemeen maatschappelijk gegeven.”

Ik heb Peter De Waele leren kennen via zijn boek ‘Kan je een geheim bewaren?’ (*).
Ik heb weinig tijd om - buiten kranten, tijdschriften en vakliteratuur - te lezen, maar tijdens het verlof probeer ik mijn schade in te halen en zoveel mogelijk boeken te lezen.
Het boek van Peter De Waele heb ik op één dag uitgelezen, omdat het het gegeven van pedofilie schetst aan de hand van - spijtig genoeg - concrete voorbeelden en zaken, die hij zelf onderzocht heeft.

Is pedofilie een ziekte?
Moeten we de daders niet castreren?
Kunnen we onze kinderen weerbaar maken tegen pedofielen?
Hoe worden onderzoeken naar pedofilie gevoerd?
Het zijn allemaal vragen, die Peter De Waele behandeld heeft tijdens de politieacademie.

Een 100-tal aanwezigen luisterden zeer geïnteresseerd naar de uitéénzetting van hoofdinspecteur Peter De Waele en achteraf waren er heel wat vragen.

Als burgemeester ben ik van plan om een initiatief te nemen om een protocol te sluiten tussen een aantal verenigingen, bijvoorbeeld sportclubs, en de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken om preventief vooral de (groot)ouders te wijzen op mogelijke problemen.
Natuurlijk mogen we geen achtervolgingswaanzin creëren.

Ik vergelijk het probleem van pedofilie met het probleem van drugs toen ik 18 jaar geleden burgemeester werd.
Een aantal scholen stelden dat het probleem wel bestond, maar niet in hun school.
Ik heb toen duidelijk gezegd dat ik een heel actieve campagne qua drugspreventie wou voeren, maar dat scholen dan ook eerlijk moesten zijn: drugs was en is een probleem in elke school.
Hoewel het inhoudelijk over andere thema’s gaat, geldt hetzelfde voor pedofilie in familieverband, scholen, verenigingen, etc.”

Zie onder andere de tekst ‘Alain Remue te gast op de politieacademie’ van 5 mei 2012 op deze website.

(*) Peter De Waele  & Uitgeverij Van Halewyck, Diestsesteenweg 71a, 3010 Leuven - www.vanhalewijck.be