Pukkelpop: wat een tegenstelling!

“Ik was op zaterdag 20 augustus 2016 enkele uren op Pukkelpop op uitnodiging van de hogeschool University Colleges Leuven-Limburg (UCLL)”, zegt gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove.
“Mooi werk van de docenten en studenten van de UCLL via de diverse ‘groene’ experimenten in Baraque Futur. Maar wat een contrast met de grote hoeveelheden afval die de festivalgangers achterlaten.”

UCCL heeft net zoals vorig jaar een aantal duurzame projecten opgezet tijdens Pukkelpop. Zo draaide Baraque Futur dit jaar voor 100% op door haar zelf opgewekte groene energie.
Er waren zonnepanelen en 2 windmolens, de festivalgangers persten zelf 150 liter koolzaadolie waarmee de generator van de disc-jockey draaide en die nu zal gebruikt worden voor een verwarmingstoestel en op de speciale dansvloer werd ondertussen voor meer dan 1 101 pinten bier aan energie weg gedanst. Ook werd het energieverbruik van  de catering bestudeerd. Bovendien werd drankbekers gerecycleerd tot grondstof voor 3D-printers. (1)

Een goed initiatief.
Ik geloof nog al in preventie en best gebeurt dat in ‘normale omstandigheden’, waar in dit geval festivalgangers niets extra moeten voor doen. Dan komt dat immers veel minder gebiedend en met het vingertje omhoog over.

Maar wat een enorme tegenstelling met de grote hoeveelheid afval, die achterblijft na het festivalweekend? (2)
Dit is ontmoedigend.
Dienen al de sensibiliseringscampagnes, zelfs vanaf de kleuterschool, af dan echt tot niets?
Ja, dit is iets wat ons als politici moet aanzetten tot nadenken.”

 

(1) 1.101 pinten weg gedanst. Het Belang van Limburg, HBvL2, 22-08-2016, p. 29.
(2) De puinhoop na de party. De Morgen, 22-08-2016, p. 20.

 

Zie ook Limburgse subsidies voor Milieuzorg Op School (MOS) van 09-01-2015 op deze website.