Rune Janssens (nu) op bezoek in het Vlaams parlement

Op woensdag 13 juli 2022 werd ik vergezeld naar en in het Vlaams parlement door Rune Janssens, sinds dit jaar afgestudeerd aan de richting Latijn-Moderne Talen van de Katholieke Centrum Scholen (KCST).

Het is niet de eerste maal dat Rune mij volgt. Ook toen ik gedeputeerde van de provincie Limburg was, is hij al eens bij mij op bezoek geweest.

Rune is al van kindsbeen af erg geïnteresseerd in de politiek”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Niets kon hem tegenhouden om met mij mee te gaan, zelfs niet dat we de trein naar Brussel al moesten nemen om 6 uur 40 in het station van Sint-Truiden. De Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid met een toelichting door Piet Vanthemsche over de stikstofproblematiek (1) begon immers al om 8 uur.

Rune woonde de Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid bij en volgde nadien de plenaire vergadering.
Toepasselijk: hij heeft de behandeling meegemaakt van het ontwerp van decreet ‘over de instroom en het optimaliseren van de studie-efficiëntie in het hoger onderwijs en overige organisatorische aspecten van het hoger onderwijs’.
In mensentaal: studenten krijgen minder mogelijkheden om over te gaan naar een volgend academiejaar door bepaalde vakken mee te nemen. (2) In feite ging die bespreking tevens over hem, want hij zal komend academiejaar de richting geschiedenis aanvangen aan de Katholieke Universiteit Leuven (KUL).

 

Ik heb zelden een kind en jongere gezien, die al zo jong in politiek geïnteresseerd was en is. En vooral er al zoveel over wist en weet.
Hij kon al meepraten over politiek toen hij 8 à 9 jaar was en nu zeker.
Rune is er werkelijk van bezeten.

Persoonlijk doe ik niets liever dan burgers in het algemeen en jongeren in het bijzonder wegwijs in de politiek maken.
Ik heb dat in al mijn functies gedaan en misschien nog het meest als burgemeester.
Burgemeester blijft de functie, die mensen het meest aanspreekt-staat het dichtst bij hen-, zelfs kinderen.

Mijn persoonlijke overtuiging is dat we geen enkele kans onbenut mogen laten om mensen met de politiek kennis te laten maken, op elke leeftijd, in elk onderwijsniveau.
Het is voor mij een belangrijk middel om het vertrouwen van de burger in de politiek te herstellen
.

En Rune? Ik hoop dat hij de stap zet naar de actieve politiek en liefst bij VOORUIT. Maar opletten geblazen: in de wandelgangen was hij ook al aan het flirten minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Buitenlandse Zaken, Cultuur, Digitalisering en Facilitair Management Jan Jambon en Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers (grapje!).”