Senioren en Veiligheid

Op maandag 21 november 2016 werd in de provincieraadszaal de nieuwe campagne 'Senioren en Veiligheid' voorgesteld door gouverneur Herman Reynders, Anke Van de Woestijne en Kris Van Limbergen van nv Crime Control en gedeputeerde van Veiligheid Ludwig Vandenhove.

Ludwig Vandenhove: "Het onveiligheidsgevoel en de objectieve (on)veiligheid bij medioren en senioren kan sterk verminderd worden door op kleine dingen te letten in het dagelijks functioneren.
Vanuit het oogpunt dat voorkomen beter is dan genezen, willen we met deze tools ouderen bewust maken van wat ze zelf kunnen doen om hun veiligheid te vergroten.
Medioren en senioren zijn een groep, die objectief het minst slachtoffer is van criminaliteit (bijvoorbeeld zijn relatief minder buiten en/of komen minder op plaatsen waar er veel volk is), maar zij zijn wel het meest kwetsbaar. 

Deze vernieuwde campagne omvat een brochure, een website www.preventiesenioren.be met een quiz, waarbij de kennis qua (on)veiligheid kan afgetoetst worden, en een ruim aanbod om naar seniorenverenigingen, buurten, etc. te gaan. In dit laatste aanbod zit ook een mogelijk geleid bezoek aan het Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT) gekoppeld aan een toelichting van de brochure.

De voorstelling van deze campagne gebeurt niet toevallig bij het begin van de Seniorenweek die dit jaar plaatsvindt van maandag 21 tot en met zondag 27 oktober 2016."

Wie één of meerdere brochures wil bestellen, kan mailen naar ludwig.vandenhove@limburg.be.

Zie ook www.preventiesenioren.be

Hieronder vindt u de perstekst, het voorwoord van de brochure van Herman Reynders en Ludwig Vandenhove en het voorwoord van de website van Ludwig Vandenhove. 

Zie onder andere “Blijf alstublieft buiten komen”. Het Belang van Limburg, 22-11-2016, p. 22. Provincie lanceert project om senioren groter veiligheidsgevoel te geven. De Standaard, 22-11-2016, p. 33. Provincie lanceert project om senioren groter veiligheidsgevoel te geven. www.standaard.be, 22-11-2016. Radio 2 Limburg-journaal, 21-11-2016.