In Sint-Truiden ben je altijd en overal gezien…

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.

Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

In Sint-Truiden ben je altijd en overal gezien…

“Met zoveel camera’s in de stad kan het niet anders of je bent gezien”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

De gemeenteraad van Sint-Truiden keurde op maandag 20 juni 2016 45 bijkomende camera’s goed in de strijd tegen overlast en sluikstorten. (1)
Voordien stonden er al 17 vaste bewakingscamera’s in het stadscentrum.
De sp.a stemde opnieuw tegen deze camera’s.

“Waar gaan we naartoe?”, vraagt Ludwig Vandenhove zich af.
“62 vaste camera’s.
Tel daar nog de mobiele camera’s, de Automatic Number Plate Recognition (ANPR)-camera’s  en de andere camera’s op openbare plaatsen door derden bij en je bent in Sint-Truiden ALTIJD en OVERAL gezien.

Ik blijf een koele minnaar van camera’s in het veiligheidsbeleid.
Ze zijn echt niet zaligmakend, zoals het nu vaak wordt voorgesteld.
Veiligheid blijft voor mij voor alles mensenwerk.

Ik heb nog nooit sluitende cijfers gezien van wat  de concrete resultaten zijn van de inzet van deze camera’s. In Sint-Truiden niet, waar ik die cijfers regelmatig opvraag, maar ook elders niet.
Alles, ook mensenwerk, wordt tegenwoordig in cijfers uitgedrukt, maar voor camera’s hoeft dat blijkbaar niet.

En wat met de privacy?

Camera’s inzetten tegen overlast en sluikstorten is eigenlijk toegeven dat de overheid de strijd om de openbare ruimte verloren heeft en dat geeft mij een raar, (subjectief) onveilig gevoel.”

(1) Fors meer bewakingscamera's. Het Belang van Limburg, 21-06-2016, p. 20.

 

Zie ook Automatische nummerplaatherkenning voor lokale politie Sint-Truiden - Gingelom – Nieuwerkerken van 16-01-2012 en ‘Camera's verwijderen, iemand daar al aan gedacht?’ van 30-10-2011 op deze website.