Sint-Truiden is dieven te gauw af

Onder deze titel verscheen een artikel over de aanpak van gauwdieven in Sint-Truiden in de Besafe Bulletin voor burgemeesters (nummer 21) voor een lokaal preventie- en veiligheidbeleid van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie van de federale overheidsdienst (fod) Binnenlandse Zaken.

Burgemeester Ludwig Vandenhove wordt hierin geciteerd.

 

 

 

 

Hieronder vindt u de integrale tekst van het artikel.

 

 

Sint-Truiden is dieven te gauw af

 

 

De koopjesperiode zijn hoogdagen voor shopaholics en... voor gauwdieven. In Sint-Truiden worden de zakkenrollers bestreden met extra patrouilles, infoaffiches en ludieke acties.

 

 

De solden zorgen voor een toeloop van jewelste in de winkelstraten. Gauwdieven maken gebruik van die drukke en de onoplettendheid van de mensen om hun slag te slaan.
"Het is in de eerste plaats belangrijk dat mensen zich hiervan bewust zijn en dus voorzichtig omspringen met hun handtassen en spullen", zegt Kim Herbots, preventieambtenaar in Sint-Truiden.
"Maar ook de lokale politie doet inspanningen.
Extra patrouilles bijvoorbeeld, die de gauwdieven moeten afschrikken."

 

 

LANGE VINGERS! VLUGGE VINGERS!
Tijdens de kersperiode werd aan alle handelaars in het centrum van Sin-Truiden de affiche 'Lange vingers! Vlugge vingers!' uitgedeeld. "Door die af- fiches op een duidelijk zichtbare plaats te hangen, maken ze hun klanten alert voor gauwdieven", legt Kim Herbots uit. "De gemeenschapswachten delen de gelijknamige folder uit aan marktbezoekers, met tien tips om gauwdiefstal te voorkomen, en wijzen hen op kleine slordigheden zoals een openstaande handtas."
Sint-Truidens burgemeester Ludwig Vandenhove vindt het noodzakelijk om die boodschap te blijven herhalen. "Het is niet de bedoeling om tijdens de eindejaarsperiode cadeautjes uit te delen aan gauwdieven. We zien dat onze acties resulteren in een daling van het aantal gauwdiefstallen."

 

 

PICK EN POCK
Ook Binnenlandse Zaken heeft tools die ze ter beschikking stelt van de gemeenten. "Dat gaat van bierviltjes over affiches tot onze mascottes Pick en Pock", verduidelijkt Anneleen Van Cauwenberge (Directie Lokale Integrale Veiligheid, FOD Binnenlandse Zaken). "Pick de olifant en Pock de kangoeroe vormen een mascotteduo dat burgers op een ludieke manier kan wijzen op het gevaar van gauwdieven. Gemeenten kunnen al dit campagnemateriaal ontlenen en zo actief inzetten op preventie van gauwdiefstal."

 

 

 

Zie onder andere ook de teksten ‘Lange Vingers! Vlugge Vingers!: gauwdiefstallen onder controle!’ van 2 mei 2011 en ‘Van feestbus tot fuifloket’ van 28 november 2011 op deze website.