Stem de “Onze Lieve Vrouwebeuk” tot Boom van het Jaar 2018

“Ik doe een oproep om massaal te stemmen voor deze Limburgse boom", zegt gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove.

De ‘Onze Lieve Vrouwebeuk’ uit Lummen is de Limburgse laureaat van de wedstrijd ‘Boom van het Jaar 2018’. Nu komt het er op neer om zoveel mogelijk voor deze boom te stemmen via www.boomvanhetjaar.be. Stemmen kan tot woensdag 10 oktober 2018.

De ‘Onze Lieve Vrouwebeuk’ is net geen 25 m hoog en heeft een stamomtrek van bijna 4,5 meter. De reus torent vanop een heuvel boven zijn omgeving uit en staat in een geklasseerd parkbos.
In het begin van de 17de eeuw stond op dezelfde plek een andere oude beuk die een holte had met een Mariabeeldje in dat vereerd werd. Toen het beeldje in 1640 op mysterieuze wijze verdween, werd de oude boom gekapt en de Kapel van Onze Lieve Vrouw van de Beukenboom gebouwd. Gelovigen namen stukjes van de oude boom mee als relikwie en uit het hout werden Mariabeeldjes gesneden.
 
De kapel mét nieuw beeld bleek een schot in de roos en groeide uit tot een echt bedevaartsoord, eentje met de nodige wonderbaarlijke genezingen. In 1941 werd het 300-jarig bestaan gevierd van de kapel. Het is naar aanleiding van die gelegenheid dat de ‘Onze Lieve Vrouwebeuk’ geplant zou zijn in het parkbos achter de kapel. Na WO II werden er op de site ook nog openluchtmissen opgedragen en toneelstukken gespeeld.

 

Zie ook Duizendjarige eik in Lummen: 2de plaats van 17-10-2016 op deze website.

Tags: