Terrassen, maar ook aandacht voor wandelaars, personen in een rolstoel en fietsers

“De lente en de zomer betekenen meer leven op straat en op de terrassen.
Dit is een goede zaak, ook economisch voor de horeca en de middenstand. Maar er moet wederzijds respect zijn.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.


Vanaf vrijdag 6 april 2012 tot en met woensdag 31 oktober 2012 worden de zomerterrassen op het Heilig-Hartplein en in de omgeving opnieuw geplaatst.

“Dezelfde regeling als vorig jaar wordt behouden, behalve dat er zeker een minimumdoorgang van 1,5 meter/> voor de voetgangers en voor mensen met een rolstoel moet blijven en dat er op het Heilig-Hartplein, aan de kant van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een fietspad gecreëerd wordt.

Vorig jaar heeft de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken heel wat klachten gekregen over de moeilijkheden, die de zwakke weggebruikers ondervonden.
Toen was er geen apart fietspad voorzien, hoewel heel wat fietsers, ook toeristen, er passeren.”, aldus Ludwig Vandenhove.
“Wij wensen hier dit jaar rekening mee te houden.”

Het Heilig-Hartplein blijft in die periode afgesloten voor het autoverkeer en is afgesloten met bloembakken aan de kant van de Luikerstraat.
Het stadswerkhuis zal bijkomend paaltjes plaatsen aan de kant van de Ridderstraat.

In het verleden hebben we al talrijke preventieve en sensibiliserende acties gedaan naar de horeca toe om zich strikt te houden aan de afgesproken ruimte voor terrassen. In 2006 overhandigde het typetje ‘de hoffelijke heer’ de terrasbezoekers van de stad met een ludieke sticker met een cartoon van Dré Mathijs. De volgelopen terrassen van Sint-Truiden zijn immers een oase van gezelligheid, maar de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken stelde echter herhaaldelijk vast dat sommige terrasbezoekers hun stoelen en/of tafels op het voetpad schuiven. Ze hinder(d)en daarbij de voetgangers, rolstoelgebruikers en mensen met kinderwagens.
Zie de tekst ‘Actie hoffelijkheid’ van 27 juli 2006 op deze website.

De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken zal regelmatig toezicht uitoefenen en optreden op alle plaatsen op het grondgebied van Sint-Truiden waar er terrassen staan als de vrije doorgangsruimte niet gerespecteerd wordt.

“Wederzijds respect - zoals in zovele situaties - van zowel de zwakke weggebruikers, als de horeca-uitbaters en de klanten zijn een absolute must voor een aangename en (verkeers)veilige stad.

CD&V en Open VLD hebben zoch onthouden bij de behandeling van dit voorstel.
Hebben zij dan geen aandacht voor voetgangers, personen met een handicap en/of fietsers?

Tot op één van de vele terrassen in Sint-Truiden.”, besluit Ludwig Vandenhove.

Zie de tekst ‘Wederzijds begrip, ook bij het roken!’ van 13 december 2011 en de cartoon ‘Wederzijds begrip!’ van 3 april 2012 op deze website.