Triamantgroep : crimineel!

“Het verhaal van de diverse nv’s rond het woonzorgcentrum Triamant in Velm (Sint-Truiden) en op andere locaties dreigt triestig af te lopen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Kortom, een financieel en menselijk debacle voor de getroffen gezinnen en bejaarden.

Dit is ronduit een crimineel dossier.
We hebben hier te doen met echte witteboordcriminelen, ze kunnen niet streng genoeg aangepakt en gestraft worden.

Het is goed dat het Limburgse parket inmiddels een onderzoek is gestart naar financiële onregelmatigheden. (1)(2)

En zeggen dat de verantwoordelijken er jaren in geslaagd zijn om ‘hun model te verkopen’ als nieuw en origineel in de sector. Nochtans als ik met bewoners sprak, waren er regelmatig vraagtekens, onder andere rond het vaak wisselen van de directies en van de uitbating van het horecagedeelte.
Ik heb in 2020 al een schriftelijke vraag gesteld aan toenmalig Vlaams minister voor werk, economie, sociale economie, innovatie en landbouw Hilde Crevits (cd&v) over de rol van de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) in heel het gebeuren. (3)

Maar sommige politici hadden blijkbaar een sterk - blind? - vertrouwen in heel de constructie.
Is het daarom dat de motie van Groen en VOORUIT rond het dossier - door mij mee ondertekend - werd weggestemd tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement van woensdag 12 juli 2023 door de N-VA-cd&v-Open Vld.
Wat moet er nog meer gebeuren om bedrijven en personen ‘politiek te veroordelen’?

Alleszins een dikke merci aan de vele vrijwilligers, die ondertussen in de bres springen om de getroffen personen en gezinnen zo goed mogelijk op te vangen.”

Hieronder vindt u de motie ‘tot besluit van de op 4 juli 2023 in commissie gehouden interpellatie door Hannes Anaf aan minister Hilde Crevits over het plotse faillissement van zorgbedrijf Curamant en de stopzetting van de zorg daar'.

Hannes Anaf en Ludwig Vandenhove.

  • Foto's:  vrt.be, Janna De Klerck & Else Vanden Broeck.