Voeren!

Op zaterdag 22 augustus 2009 was het weer zover: burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove trok al voor de 11e keer met meer dan 50 oudstrijders, vertegenwoordigers van de heemkundige kringen en van het Histor Center en sympathisanten naar Voeren.

De delegatie werd officieel ontvangen door een (Vlaamse) delegatie van het Voerens gemeentebestuur.

 

Er werden bloemen neergelegd aan de gedenkplaat in het gemeentehuis van Voeren, in 2002 gemaakt in opdracht van het Sint-Truidens stadsbestuur door de inmiddels overleden kunstenaar Jos Schrijnemakers en in Sint-Truiden, bij het vertrek, aan de gevel van het 'huis Knuts, Tongersesteenweg 69', waar een gedenkplaat hangt, die herinnert aan die periode van de Sint-Truidense geschiedenis.

 

 

 

 

Deze traditie is ontstaan uit dankbaarheid vanwege de inwoners van Sint-Truiden tegenover de plaatselijke bevolking van Moelingen, een deelgemeente van Voeren, tijdens de eerste wereldoorlog.
De plaatselijke bevolking ontfermde zich toen over 166 gevangen leden van de Sint-Truidense burgerwacht, die door de Duitse bezetter gedwongen werden om te voet naar Aken te marcheren.
In Remersdaal kregen zij voedsel, drank en verzorging van de bevolking.

 

“Naast deze herdenking is dit bezoek ook uitgegroeid tot een jaarlijks weerzien met Voeren (“Sint -Truiden laat Voeren niet los”) en een toeristische uitstap.
Dit jaar werd het fort van Eben-Emael bezocht.

 

 

Alles werd afgesloten met een gezellig etentje in restaurant 'Gasthof Delecia' in Zichen-Zussen-Bolder (Riemst).

 

 

Zie onder andere ook de tekst ‘Jaarlijkse herdenking te Voeren' op deze website.