Waar is de graffitikunst naartoe in Sint-Truiden?

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.

Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

Waar is de graffitikunst naartoe in Sint-Truiden?

Graffiti in de openbare ruimte?
In Sint-Truiden ligt dat zo goed als stil.

“Waar is de tijd naartoe van de legale graffitimuur, regelmatig evenementen waarbij graffitikunstenaars openbare ruimten ‘bewerkten’, de graffitiroutes in Sint-Truiden, etc.?”, vraagt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove zich af.

Graffiti is kunst voor mij. Meer nog, kunst in de openbare ruimte. Bovendien biedt het mogelijkheden aan jongeren om creatief bezig te zijn en worden zo illegale graffitiactiviteiten vermeden.

Er moet in Sint-Truiden opnieuw aandacht zijn voor kunst in de openbare ruimte. Graffiti, maar ook andere, meer traditionele kunst.
Dat is helemaal stilgevallen onder het CD&V-Open Vld-bestuur.

In andere steden is het een essentieel onderdeel van het beleid betreffende het beheer en/of de inrichting van de openbare ruimte.
In Sint-Truiden is daar, ondanks de herinrichting van heel wat straten, totaal geen aandacht voor.

Maar er kan ook verder gedacht worden dan de openbare ruimte.
Er zijn ongetwijfeld private eigenaars, die gebouwen, gevels, etc. willen laten ‘bewerken’ in afwachting van andere, (meer) definitieve plannen met hun eigendommen. Privé-personen kunnen gestimuleerd worden om eveneens permanent iets te doen met kunst die vanop de openbare ruimte zichtbaar is.

Begin 2017 is er een ‘organiek reglement van de adviescommissie beeldende kunsten’ goedgekeurd, die de stad moet adviseren.
Ik heb daar sindsdien niets meer van vernomen.

Kunst in de openbare ruimte moet niet altijd geld kosten. Er moet wel gewaakt worden over een minimale kwaliteit.

In het sp.a-programma voor de gemeenteraadsverkiezingen zullen wij hier opnieuw aandacht voor vragen. Met een onderbreking van 6 jaar krijgen we zo (misschien, de burger beslist) opnieuw meer kunstzinnige ruimtes in plaats van louter stenen.

 

Zie ook Cartoon: Graffitikunst: ook nog in Sint-Truiden? van 20-10-2013, Graffitifolder stad Sint-Truiden aangepast van 28-01-2012 en Graffitikunstenaars verfraaien opnieuw station Sint-Truiden! van 07-06-2011 op deze website.