Water- en modderoverlast: (meer) overleg met Nederland en Wallonië nodig

Op vrijdag 1 juni 2018 was het ‘weer prijs’ in een aantal Limburgse gemeenten: water- en modderoverlast.

Gedeputeerde van Waterlopen Ludwig Vandenhove herhaalde zijn traditioneel standpunt op Televisie Limburg (TVL): extreme regenval, maar daar moeten we meer en meer rekening mee houden gezien de klimaatopwarming, en iedereen moet haar of zijn verantwoordelijkheid opnemen (minder verharden, landbouwers aanmanen en desnoods onteigenen op bepaalde kritieke plaatsen, voldoende handhaving met effectief optreden tegen bepaalde situaties).

“Ik ben akkoord dat we landbouwers hun broodwinning niet mogen afnemen, maar desnoods moet er maar onteigend worden tegen een ernstige vergoeding. Dat gaat de overheid geld kosten, maar nu is de maatschappelijke kost ook steeds zeer groot (gemeentediensten, brandweer, verzekering, kosten aan woningen, etc.)”, aldus Ludwig Vandenhove.

“Er is eveneens dringend nieuw overleg nodig met Nederland en Wallonië voor specifieke Limburgse gemeenten en gebieden. Water en modder stoppen immers niet aan de grens.”

U kan de TVL-nieuwsreportage van vrijdag 1 juni 2018 hier bekijken.

 

Zie onder andere Derde modderstroom in één week. Het Laatste Nieuws/Limburg, 02-06-2018, p. 41. “Water stroomde binnen via de achtertuin en langs de voordeur buiten”. Het Belang van Limburg, 02-06-2018, p. 2.

Zie ook Modderoverlast: de landbouwsector is mee verantwoordelijk van 29-05-2018 op deze website.

Foto: tvl.be