Woningtoezicht is een zaak van de (lokale) politie!

Naar aanleiding van recente woninginbraken tijdens begrafenissen in Oost- en West-Vlaanderen raden de begrafenisondernemers aan om privébewakers in te zetten.
In het Nieuwsblad van woensdag 18 april 2012 stelt een lid van de Vlaamse Autonome Raad voor het Uitvaartwezen ‘dat het beter is om bewakingsagenten in te schakelen als ze naar begrafenis gaan’.

Burgemeester en voorzitter van het politiecollege en de politieraad Ludwig Vandenhove is hierover duidelijk en formeel: “Woningtoezicht, ook tijdens begrafenissen, is een essentiële taak van de (lokale) politie.
De overheid moet in die omstandigheden instaan voor de veiligheid van de burger.
Dit mogen we niet aan het privé-initiatief overlaten.

 

 

 

Dergelijke voorstellen bevestigen nog maar eens dat veiligheid een belangrijk sociaal aspect in zich draagt.
Diegenen, die het kunnen betalen, zouden een privéfirma kunnen inhuren en personen en gezinnen, die het minder goed hebben, zouden van deze dienstverlening verstoken blijven. Bovendien is het gebruik maken van de zware emotionele periode, die een sterfgeval met zich meebrengt, om burgers een private bewakingsdienst ‘aan te smeren’.”

 

 

De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken, de preventiedienst en de stad Sint-Truiden en de gemeenten Gingelom en Nieuwerkerken doen al jaren veel inspanningen om hun bewoners zoveel mogelijk aan te zetten om zelf een aantal maatregelen te nemen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van een woninginbraak. Zo kan iedere inwoner al 8 jaar gratis woningtoezicht aanvragen voor de periode van afwezigheid naar aanleiding van een begrafenis, een familiefeest, een huwelijk of tijdens een vakantieperiode.
Dit woningtoezicht houdt in dat er dagelijks meermaals extra controle wordt gedaan door de interventieploegen, de wijkinspecteur en de gemeenschapswachten.
De gemeentepolitie van Sint-Truiden, voor de politiehervorming, was al jaren bezig met vakantietoezicht.

 

 

 

 

 

De laatste jaren worden er gemiddeld ruim 600 aanvragen voor woningtoezicht gedaan bij de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom -Nieuwerkerken.
In 2011 waren er 622 aanvragen voor een woningtoezicht, waarvan er 5 waren naar aanleiding van een begrafenis.

 

 

 

 

Er werd in 2012 al 69 woningtoezichten aangevraagd waarvan 1 in het kader van een begrafenis.

 

Er is tijdens deze toezichten nog nooit een inbraak gepleegd.

 

 

“De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken blijft de inwoners sensibiliseren om steeds een woningtoezicht aan te vragen tijdens periodes van afwezigheid.

 

 

Wij zullen hieromtrent de begrafenisondernemers nog eens bijkomend informeren.”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

Zie onder andere ook de tekst ‘Laat je niet in de zak zetten!’ van 6 februari 2012 op deze website.

 

 

Hierover is op vrijdag 20 april 2012 onder andere een item verschenen op LimburgActueel.