Zomerkermis Sint -Truiden 2012

Traditiegetrouw viert de stad Sint-Truiden eind augustus de jaarlijkse grote kermis.
Dit jaar vindt de kermis plaats van vrijdag 24 augustus tot en met maandag 3 september 2012.

Vrijdagnamiddag 24 augustus 2012 hebben we de augustuskermis weer geopend met alle kinderen en jongeren, die deelgenomen hebben aan één van de vele vakantiewerkingen van de stad Sint-Truiden tijdens het groot verlof.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

“In tegenstelling tot andere jaren ging de stoet nu van de veemarkt tot aan het begin van de Luikerstraat (voorheen van aan het sportcomplex Sint-Pieter tot bovenaan de Stapelstraat).
De kermis werd op gang geblazen door een machine, die massaal zeepbellen produceerde.
Elk deelnemend kind had een bellenblaaspotje ontvangen, zodat ze hierbij konden assisteren.
Een zeer origineel idee van Jean-Marie Potters, diensthoofd van de stedelijke jeugddienst.

Alle deelnemers aan de vrijetijdsinitiatieven konden gratis op een aantal attracties van 17.30 uur tot en met 19.00 uur.
Weer maar eens erg bedankt aan alle foorreizigers.” 

Dit jaar zijn er 72 attracties, verspreid over de Grote Markt, de Groenmarkt, het Minderbroedersplein, de Minderbroedersstraat en een nieuw gegeven, ook op het Capucienessenplein.
De nieuwe attractie voor dit jaar en voor het eerst in Limburg te zien en te ervaren, is de Air Max van de familie Dotremont op de Grote Markt.
Op het Capucienessenplein staat de Eclipse-virus met een oppervlakte van 21 meter op 11 meter

In Sint-Truiden blijven de foorkramers welkom.”, zegt schepen van kermissen Filip Moers.

“Als stad beseffen wij de voordelen van een evenement als de augustuskermis, zowel qua uitstraling, als qua economische impact.
Kermis Sint-Truiden is nog altijd één van de evenementen, die het meeste volk naar Sint-Truiden brengt, samen met de jaarlijkse carnaval en de wekelijkse markt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Sint-Truiden een voortrekkersrol speelt op het gebied van de kermis en de markt (zaterdagmarkt en rommelmarkt). Het zijn bovendien activiteiten waarin de stad Sint-Truiden relatief weinig middelen moet investeren.”

“Waarom moet het altijd grootser en duurder zijn.”, vraagt Ludwig Vandenhove zich af.
Zie onder andere de tekst ‘Joy Joy moet blijven!’ van 26 juni 2012 op deze website.

Om de augustuskermis op een gepaste manier aan het grote publiek aan te kondigen, is er een kermisfolder, die huis-aan-huis bedeeld is in alle Truiense brievenbussen.
In deze folder staan kortingsbonnen.

Op woensdag 29 augustus 2012 is er weer een groots spektakelvuurwerk met speciale effecten zoals Bengaals vuur, waterval en stroboscopen, aangeboden door de foornijveraars, de horeca rond de Grote Markt en het stadsbestuur.

De personen met een beperking ontvangen gratis kermiskaarten voor de kermisdag voor personen met een beperking van donderdag 30 augustus 2012.

Van 14.00 uur tot 17.00 uur mogen de personen met een handicap van de instellingen in en rond Sint-Truiden gratis op de grote attracties en krijgen ze een zak smoutebollen of een hotdog aangeboden.
Dit initiatief, in 1998 opgestart door schepen Filip Moers, verloopt in samenwerking met de foorkramers en de Sint-Truidense serviceclubs.
Het Rode Kruis afdeling Sint-Truiden begeleidt mee de personen met een beperking.

Op de laatste dag van de kermis, op maandag 3 september 2012, is er inmiddels de al traditionele  ‘euro-dag’.
Alle attracties zijn die dag goedkoper: attracties met een tarief tot 2,00 EUR kosten slechts 1,00 EUR en attracties met een tarief van meer dan 2,00 EUR kosten dan 1,00 EUR minder dan de normale prijs.

Dit jaar komt de augustuskermis goed uit voor de foorreizigers. Immers, op uitzondering van de slotdag valt de hele periode buiten het nieuwe schooljaar.

Ook in het verkiezingsprogramma van sp.a/Lijst Burgemeester voor de gemeenteraadsverkiezingen van  zondag 14 oktober 2012 blijven we de nadruk leggen op Sint-Truiden als kermis- en markstad.

Op pagina 34 staat:
“Het marktgebeuren - de zaterdagmarkt en de antiek- en rommelmarkt - en de kermissen - wijkkermissen en carnaval- en augustuskermis - moeten in stand gehouden worden en zelfs nog versterkt worden. Zij hangen in Sint-Truiden erg nauw samen met een positief middenstandsbeleid.”
Zie http://sint-truiden.s-p-a.be/Programma.

Hiertoe behoren eveneens de dorps- en wijkkermissen, waarbij we voorstellen dat de stad Sint-Truiden financieel blijft tussenkomen om de kinderen van het lager onderwijs ’s maandags gratis de kermisattracties te laten bezoeken. Zo leren ze het gegeven van de kermis kennen.

Hetzelfde geldt voor de buurtpremies: buurten, dorpen en wijken worden via een dubbele subsidie (125,00 EUR in plaats van 250,00 EUR) aangezet om precies samen met de kermis iets te organiseren.

 

De foorreizigers kunnen op sp.a/lijst Burgemeester blijven rekenen.”, besluiten Filip Moers en Ludwig Vandenhove.

Zie onder andere de tekst “Kermis en kunst zijn verbonden in Sint-Truiden!” van 31 augustus 2011 en de cartoon “Augustuskermis al weer (bijna) voorbij!” van 4 september 2011 op deze website.

Hierover is ook een artikel verschenen in Primeur jaargang 23, nr 212, augustus 2012.