‘Autoluwe schooldag’/’Dag van de jonge fietser’ andermaal groot succes!

De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en de stad Sint-Truiden namen, onder impuls van burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove, naar jaarlijkse traditie deel aan de Limburgse ‘Velodroomweek’, voorheen de ‘Week van de zwakke weggebruiker’, die dit jaar plaatsvond van maandag 3 mei 2010 tot en met vrijdag 7 mei 2010.

De zwakke weggebruiker staat zoals altijd telkens centraal.

 

Tijdens de ‘Velodroomweek’ wordt gevraagd dat ouders en leerkrachten de auto zoveel mogelijk thuislaten en dat de leerlingen te voet en/of met de fiets naar school gaan en/of gebruik maken van carpooling en/of het openbaar vervoer.

 

 

 

 

 

De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en de gemeenschapswachten waren deze week nog duidelijker dan anders zichtbaar in het straatbeeld om de verkeersveiligheid voor de kinderen en/of jongeren maximaal te garanderen.

 

 

Dit jaar werd de ‘Autoluwe schooldag’ op dinsdag 4 mei 2010 in het kader van de ‘Velodroomweek’ in een nieuw concept gestoken.

 

 

Ludwig Vandenhove: “Op die dag maken leerlingen van het zesde leerjaar kennis met de dagelijkse verkeersrealiteit.

 

 

Die leerlingen maken volgend schooljaar de grote stap naar het secundair onderwijs.
Dat betekent dat de meeste leerlingen in het centrum van Sint-Truiden of naar de scholengroep Onze-Lieve-Vrouw te Zepperen naar school zullen gaan.

 

 

Het concept van die dag was reeds jaren ongewijzigd: leerlingen legden onder begeleiding van hun leerkrachten met de fiets een bepaald parcours af dat verschillende verkeerssituaties bevatte dat hen uiteindelijk leidde naar de Grote Markt van Sint-Truiden.

 

 

Dit jaar werd het concept veranderd en werd de verkeerssituatie realistischer gemaakt.
De leerlingen fietsten in kleine groepjes door een verkeersarme wijk, meer bepaalde de wijk Nieuw Sint-Truiden.”

 

 

 

 

In de wijk Nieuw Sint-Truiden werd op dinsdag 4 mei 2010 enkel plaatselijk verkeer toegelaten en werd tijdelijk een zone 30 ingevoerd.

 

 

De leerlingen fietsten zonder begeleiding van een leerkracht door de wijk.
Elke groepje leerlingen, dat bestond uit een 5-tal kinderen, vertrok en eindigde op het Eglantierplein. Daar kregen ze een werkbundeltje mee.
In die bundel vonden ze een plannetje met de te bezoeken punten, verschillende opdrachten en vragen over verkeer.

 

 

Onderweg kwamen ze in aanraking met verschillende verkeersituaties (voorrang van rechts, verkeersborden en -lichten, bevelen van een politie-inspecteur, rotondes, fietspaden, …) en opdrachten: een fietsbehendigheidsparcours en een vrachtwagen waarin ze kennis konden maken met de dodehoekspiegel.

 

 

Om de veiligheid te garanderen, werden voldoende gemeenschapswachten en politie-inspecteurs ingezet. Ook de leerkrachten fietsten mee om mee een oogje in het zeil te houden.

 

 

De leerlingen kregen dit jaar eveneens een fluorescerend hesje.

 

 

De leerlingen van scholen, die ver buiten het centrum liggen, werden, zoals de voorbije jaren, afgehaald en ter plaatse gebracht door de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom -Nieuwerkerken.

 

 

Door de conceptwijziging konden de leerlingen van het bijzonder onderwijs, samen met de andere leerlingen, dit jaar gewoon deelnemen.

 

 

Tijdens de ‘Autoluwe schooldag’ op dinsdag 4 mei 2010 kregen de leerlingen, de leerkrachten en de andere begeleiders eveneens tussen 12.00 uur en 13.00 uur een broodjeslunch aangeboden op het Eglantierplein.

 

 

Tijdens hun lunch konden ze genieten van een optreden van Zeppe en Zikki, bekend van de Levenslijncampagne.

 

 

 

 

 

“Deze uitdagende, hyperactieve schildpad en behoedzame, relativerende zebra brachten een boodschap, die paste bij deze autoluwe schooldag: draag zorg voor jezelf en de anderen!
Ze trokken met hun tweetjes door het verkeer en pasten hun gedrag aan de verkeerssituatie aan.
Ze brachten natuurlijk de Zeppe en Zikki-song en begaven zich tussen de leerlingen.”, aldus Ludwig Vandenhove.

 

 

Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove: “Alle leerlingen en leerkrachten waren enthousiast over dit nieuwe concept dat (verkeers)realistischer is dan bij de vorige edities van de ‘Autoluwe schooldag’.
Uiteraard gaan we het evalueren, maar ik heb de indruk dat het naar volgend schooljaar toe zeker, zij het misschien enigszins aangepast, zal behouden blijven.
We zullen de betrokken scholen, maar zeker ook de buurt om een evaluatie vragen. Trouwens wil ik een dikke proficiat zeggen aan heel de wijk Nieuw Sint-Truiden, die zich voorbeeldig aangepast heeft aan deze tijdelijke verkeersregeling met de nadruk op de zachte weggebruiker.

 

 

Dit is maar één van de vele educatieve en preventieve acties, die de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken jaarlijks naar de kinderen en jongeren toe doen.”

 

 

Zie onder andere ook de teksten ‘Week van de zachte weggebruiker!’ van 20 mei 2009 en ‘Fietshelmenwedstrijd!’ van 19 maart 2010 op deze website.