‘Fruit werkt!’, ook in Sint-Truiden!

Als fruitstad neemt Sint-Truiden deel aan het project ‘Fruit werkt!’.
Op dinsdag 25 maart 2008 ging de actie van start.
Burgemeester
Ludwig Vandenhove/> heeft samen met waarnemend duurzaamheidsambtenaar Karlien De Smet alle stadsdiensten bezocht om het fruit persoonlijk te overhandigen.

Gedurende 30 werkweken zullen alle werknemers van de stad Sint-Truiden elke dinsdag een stuk fruit aangeboden krijgen.
Dit fruit komt van een plaatselijke fruithandelaar want op die manier beperken we ook de verplaatsings- en leveringskosten. Hiermee willen we de nadruk leggen op inheems fruit en een duurzaam beleid. Fruit van hier eten draagt immers bij tot het behalen van de Kyoto-norm van de stad Sint-Truiden.De actie ‘Fruit werkt!’ is een realisatie van het Lokaal Gezondheidsoverleg van de provincie Limburg en beoogt een toename van de fruitconsumptie bij volwassenen.Dat fruit en groenten gezond zijn, weet iedereen. Maar daarom eet nog niet iedereen gezond. Herhaalde voorlichtingscampagnes om de fruitconsumptie te verhogen, halen niet het gewenste resultaat. Uit cijfergegevens omtrent de consumptie van fruit bij de volwassenen blijkt dat de aanbevolen hoeveelheid van minstens 2 stukken fruit per dag niet gehaald wordt. Fruit vormt nochtans een basisbestanddeel van onze dagelijkse voeding. De bestanddelen in fruit vormen een gezonde mix van verschillende vitaminen, mineralen, vezels en anti-oxidanten. Juist door deze evenwichtige samenstelling werkt een hoog fruitgebruik preventief tegen allerlei ziektes zoals hart- en vaatziekten, kanker en obesitas. Bovendien ondersteunt een hoge fruitconsumptie de algemene conditie en werking van alle vitale organen. Men voelt zich fitter en men is actiever.

Elke dinsdag zullen de personeelsleden van de stad Sint-Truiden een e-mail krijgen om hen eraan te herinneren dat het fruitdag is. In deze e-mail zullen ook afwisselend gezonde tips, originele weetjes en lekkere gezonde recepten te lezen zijn.
Op deze manier stimuleren we om ook tijdens de andere dagen van de week gezond te leven.
De bedoeling is om deze actie nog uit te breiden. Er wordt onder andere gedacht aan het bijkomend geven van sportieve tips aan de personeelsleden en/of zelfs enkele malen per jaar georganiseerde sportactiviteiten, bijvoorbeeld tijdens de middagpauze, op touw zetten.

De website www.fruitrevolution.be kan hierbij een handige leidraad zijn.

Zie ook de tekst 'FruitRevolution.be: proficiat' op deze website.