‘Merchants of Doubt’

Op woensdag 2 december 2015 was het de Limburgse première van de film ‘Merchants of Doubt’ in Kinepolis, Via Media 1 in Hasselt.
Het gaat om een organisatie van de provincie Limburg en Het Belang van Limburg.

Ignace Schops, directeur van de vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) en één van  de voortrekkers van ‘de Klimaatzaak,’ en gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove, initiatiefnemer, leidden de film in.

Hieronder vindt u de korte inleiding van Ludwig Vandenhove.

“Dames en heren
Beste vrienden

Van harte welkom op deze filmvoorstelling ‘Merchants of Doubt’.

Met de klimaattop in Parijs is de klimaatproblematiek actueler dan ooit.

Als provincie Limburg hebben wij gezocht, naast een aantal eerder traditionele activiteiten, naar iets origineels.
Toen ik op donderdag 24 september 2015 in filmzaal Cartoons, Kaasstraat 4 in Antwerpen de Belgische première van de film zag, heb ik onmiddellijk een aantal personen aangesproken om deze film naar Limburg te brengen. En met het nodige succes.
Naast vandaag met een bijna volle zaal (een 400-tal aanwezigen) is er nog een extra voorstelling gepland in het kader van Zebracinema in Z33, Zuivelmarkt 33 in Hasselt, op woensdag 9 december 2015. Bovendien zullen wij aan alle Limburgse hogescholen en secundaire scholen een gratis DVD met een lesvoorbereiding  ter beschikking stellen, zodat de documentaire voor educatieve doeleinden kan gebruikt worden.

Gisteren was er een kleine avant-première in het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) voor een aantal studenten van de PXL-hogeschool, die hun gepland bezoek aan Brussel in laatste instantie afgeschaft zagen als gevolg van de terreurdreiging.
Zij waren erg enthousiast.
Ik heb hen uitgelegd dat er een verband is tussen de vele vluchtelingen en de klimaatproblematiek. En voor hen, die een verband leggen tussen die vluchtelingenproblematiek en de terreurdreiging - ik voor alle duidelijkheid niet - is er dus ook een relatie tussen terreur en de klimaatopwarming. (1)
Frappant: van de aanwezigen waren er spontaan meer overtuigd dat roken slecht is voor de gezondheid dan dat er echt iets aan de hand is met het klimaat.

 

Er zijn nog steeds mensen, die niet beseffen dat er een probleem is met het klimaat.
Ik probeer dat dan als politicus altijd eenvoudig uit te leggen.
Het volstaat naar het weer te kijken - denken we onder andere aan de recente warme Allerheiligen - om vast te stellen ‘dat hierboven iets moet schelen’. En dat heeft niets te maken met gelovig zijn of niet.

We zullen daar allemaal moeten aan werken, solidair en iedereen op haar/zijn plaats, in het groot of in het klein. Daarom moeten we initiatieven blijven nemen naar de gewone burger toe, naar de Dorpsstraat in elke (deel) gemeente toe. Misschien is het probleem wel dat we altijd de overtuigden proberen te overtuigen en niet de rest van de bevolking.  En we kunnen niet ontkennen dat er een zekere klimaatmoeheid optreedt.
Historicus Pieter Boussemaere spreekt in zijn recent boek over de evolutie van ‘klimaatopwarming naar klimaatverandering’. (2)

Met mijn idee om deze film naar Limburg te brengen was ik onmiddellijk aan het juiste adres met de Limburgers, die mee in ‘de Klimaatzaak’ zitten.
Het gaat om een aantal ‘Bezorgde Vlamingen (BV’s)’.
De meesten waren in Antwerpen zelf aanwezig en in een paar dagen was het beklonken.
‘De Klimaatzaak’ gaat erover dat een aantal personen, na Nederland, waar de zaak in eerste aanleg gewonnen is, tegen de Belgische overheid procederen dat er te weinig gedaan is om de klimaatproblematiek onder controle te krijgen.
Eén van de voorvechters van die klimaatzaak is Ignace Schops.

‘Merchants of Doubt’ is een grappige en satirische film, die de verbluffende waarheid weergeeft over hoe het grote publiek misleid wordt door ingehuurde ‘experts’, die de klimaatverandering en de gevolgen daarvan ontkennen.
De film geeft een inzicht in hoe een hele machinerie achter de schermen van de klimaatontkenners draait en deze (politieke) actie afremt.
Het is niet toevallig dat deze lobbyisten voor een stuk samenvallen met vroegere lobbyisten voor de tabaksindustrie.
Hetzelfde gaat spijtig genoeg op voor een aantal andere sectoren.

Dank aan Het Belang van Limburg, Kinepolis en de eigen provinciale diensten Milieu en Natuur en het Provinciaal Natuurcentrum (PNC).”

Voor de voorstelling op woensdag 9 december 2015 in Z33 om 20 uur zijn er nog een beperkt aantal plaatsen.
Interesse? Mail naar ludwig.vandenhove@limburg.be

Zie www.klimaatzaak.be.

(1) De vervuiler, de vluchteling en de terrorist. De Standaard, 26-11-2015, p. 40.
(2) En toch warmt ze op. De Standaard, Letteren, 27-11-2015, p. 14.
BOUSSEMAERE, P. Eerste hulp bij klimaatverwarring. Davidsfonds, 304 blz.

Zie ook ‘Merchants of Doubt’ van 20-11-2015 op deze website.