‘Wij en de wereld’

“‘Wij en de wereld’ is de titel van de tentoonstelling, die momenteel loopt in Halmaal, een deelgemeente van Sint-Truiden”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

“Er zijn meer dan 80 kunstenaars uit de regio, die deelnemen.
Curator is Kris Swerts.

Een mooie traditie in Halmaal, die in 2003 gestart is, toen nog en de (eerst)volgende jaren met ondersteuning van mij als burgemeester en met financiële steun van de Vrienden van de Burgemeester met de jaarlijkse opbrengst van mijn bal.

Het is in feite allemaal begonnen met het opnieuw proberen leven in te blazen van lokale kermissen via het organiseren van activiteiten rondom dat weekend en/of op de ogenblikken dat normaal de dorpskermis plaatsvond. En in Halmaal hadden ze een origineel idee door uit te pakken met een tentoonstelling.

De pioniers Rohnny Houwaer en Frank Delbeke zijn nog altijd de steunpilaren van de organisatie.
Inmiddels is Halmaal 'het kunstdorp' van Sint-Truiden geworden met minimum één tentoonstelling per jaar tijdens ‘het kermisweekend’.
 
  

Dit jaar noemt het initiatief ‘Wij en de wereld’.

Het mooie en sympathieke aan het jaarlijks tentoonstellingscircuit is dat je er (bijna) professionele kunstenaars kan vinden naast beginners en hobbyisten. Maar de kwaliteit boet er daardoor niet noodzakelijk aan in. Zo hoort het, dat is echte kunst. Ook inmiddels beroemde kunstenaars zijn zo begonnen.

De kerk in Halmaal is ondertussen ingeschakeld in het circuit. Nochtans niet ontwijd.
Voor mij een mooi voorbeeld hoe het moet.
Gelovig of niet, kerken zijn en blijven een herkenningspunt in een dorp of wijk. We moeten proberen dat zo te houden.
De goedkoopste en beste oplossing voor de herbestemming van de kerken: ze gewoon laten en inschakelen in het buurt- en dorpsleven.

Bezoek zeker ook het atelier van Brigitte Aendekerk dat ook in Halmaal gevestigd is.
www.brigitteaendekerk.be."

 
 
Praktisch:

-hoeve Houwaer, Halmaaldorp 10;
-Halmaal kerk;
-atelier Aendekerk, Halmaaldorp 132.

De tentoonstelling is open van zaterdag 27 mei tot en met zondag 11 juni 2023 op zaterdagen en zondagen van 14 uur tot 18 uur.