“Port of Limburg”: hoe zit het met de veiligheid?

“Binnenkort opent de zogeheten “Port of Limburg” op de voormalige site van Ford in Genk.
Daar zullen tot 350 000 containers per jaar worden afgeladen”, zegt gemeenschapssenator Ludwig Vandenhove. “Maar hoe zit het met de veiligheid, zeker met de toegenomen drugstrafiek in ons land?

Politiediensten en gerechtelijke instanties hebben al eerder gewaarschuwd dat de “Port of Limburg” wel eens aantrekkelijk zou kunnen zijn voor criminelen, niet in het minst uit het drugsmilieu. Dat wordt onder andere aangehaald in het nationaal drugsplan.
Er zijn al vaak verbanden aangetoond tussen de haven van Antwerpen en Limburg als het over drugssmokkel en het verhandelen van drugs gaat.
(1)

Bijgevolg zullen de nodige manschappen - federale politie en/of douane - moeten ingeschakeld worden om de veiligheid te garanderen.

Voorzien de betrokken federale ministers voldoende budgetten en extra personeel om de veiligheid te garanderen in Genk?

Ik stelde een schriftelijke vraag aan zowel minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing Annelies Verlinden (cd&v), als aan vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Coördinatie van de fraudebestrijding en de Nationale Loterij Vincent Van Peteghem (cd&v).”

Hieronder vindt u de schriftelijke vraag van Ludwig Vandenhove en het antwoord van minister Annelies Verlinden.
Het antwoord van minister Vincent Van Peteghem is nog niet binnen.


___