24ste editie LIKONA-contactdag

Aanstaande zaterdag 17 januari 2015 gaat de 24ste Limburgse Koepel voor Natuurstudie (LIKONA)-contactdag door in gebouw D van de campus Diepenbeek van de Universiteit Hasselt.
Op maandag 12 januari 2015 werd het programma voorgesteld in de omgeving van de terril in Waterschei.

Het is uniek om met vrijwilligers zulke gefundeerde en wetenschappelijke resultaten te kunnen voorleggen”, zegt gedeputeerde en voorzitter van LIKONA Ludwig Vandenhove. “Bovendien zorgen de talrijke vrijwilligers voor het behoud van de Limburgse natuur in zijn diverse aspecten.”

Het volledige programma kan u terugvinden op http://www.limburg.be/LIKONA-contactdag.

Hieronder vindt u de perstekst.

24ste LIKONA-contactdag op komst

17 januari 2015 organiseert de Limburgse Koepel voor Natuurstudie (LIKONA) haar jaarlijkse contactdag in de UHasselt, Campus Diepenbeek. De contactdag brengt elk jaar weer onze LIKONA vrijwilligers en mensen met interesse in natuurstudie samen en presenteert recent natuuronderzoek in Limburg. Momenteel zijn er al bijna 500 inschrijvingen!

“Deze hoge opkomst geeft aan dat er grote betrokkenheid is bij onze Limburgse natuur. Het bewijst dat vrijwilligerswerk, deskundigheid en wetenschappelijkheid hand in hand kunnen gaan. De verschillende werkgroepen van LIKONA hebben het voorbije jaar weer schitterend werk geleverd. De werking van de werkgroepen draagt zeker bij tot het behoud van het Limburgse landschap en de natuurgebieden.” zegt Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van Milieu & Natuur

In het totaal zijn er op de LIKONA-contactdag een 30-tal sprekers over alle aspecten van de Limburgse natuur: geologie, zwerfstenen, vissen, pissebedden, randen voor wilde bijen, paddenstoelen, de oehoe, werken met trailcams zijn maar enkele voorbeelden.
Ook komen gebieden zoals Bergerven, Lommel en Voeren  maar ook enkele keren de mijnterril van Waterschei komt aan bod

“We bezoeken vandaag de mijnterril van Waterschei als voorbeeld van de vele werkzaamheden van onze vrijwilligers. De mijnterril  herbergt een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Ook op vlak van geologie valt er heel wat te leren. Omwille van de diversiteit hebben verschillende werkgroepen zich over de mijnterril kunnen buigen en alles kunnen inventariseren. Deze interessante informatie wordt dan gepresenteerd op de LIKONA – contactdag. Hopelijk kunnen we hierdoor nog meer mensen warm maken voor onze Limburgse natuur.” zegt Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van Milieu & Natuur.

De terril van Waterschei meer dan stenen

Bergen hebben steeds een bijzondere aantrekkingskracht gehad op de mens. Dat je daarvoor niet steeds naar de Alpen moet heeft menig Limburger de laatste jaren ontdekt. Het is een favoriete wandelgebied geworden waarbij je kan genieten van een bijzonder landschap maar ook voor de natuurliefhebbers is het een bijzondere plaats.

Dit voorjaar verschijnt de nieuwe geologische fietsroute Hoge Kempen.  Dany Vanuytven geeft op de contactdag een eerste inkijk. De geologische werkgroep kijkt zowel naar de opbouw van de terril en wat je er kan vinden als de invloed van de mijnbouw op het gebied. Op de buitenkant van de gebouwen zijn er zelfs fossielen te bespeuren.
Deze bijzondere bodem gecombineerd met de aanwezigheid van veel zouten zorgde voor een unieke flora. Freddy Zwakhoven doorkruist al enkele jaren het gebied gewapend met een flora en fototoestel.
Het volgen van de cursus natuurgids met daarna deelname aan de inventarisatiewandelingen van  Limburgse plantenwerkgroep bezorgde hem een goede plantenkennis. Het gevolg bleef dan ook niet uit: na een 50-tal bezoeken steeg het aantal gevonden plantensoorten op de terril tot meer dan 285.
Daar zitten natuurlijk een aantal pareltjes bij zoals driedistel, ruige anjer of gele ogentroost.

De terrils zijn door de zwarte en plaatselijke ondergrond een erg warm gebied. Dit zorgde er ook voor dat het een goede plaats is voor warmteminnende kevers en spinnen. De afgelopen jaren werden de alle terrils in Limburg, met uitzondering van Winterslag die dit jaar op het menu staat, al geïnventariseerd op insecten en spinnen.  De resultaten zijn dan ook al indrukwekkend. Momenteel zijn er op de Limburgse mijnterrils al 258 soorten spinnen gevonden, wat meer is dan de helft van de recent gevonden soorten spinnen in Limburg.  Ook voor lieveheerbeestjes en loopkevers is het een topgebied. Door het voorkomen van bijzondere planten zijn er ook enkele soorten kevers die net daarop leven (sommige haantjes en snuitkevers) alleen maar hier te vinden voor Limburg en Vlaanderen.

Natuurlijk weten we nog niet alles, de contactdag is daarom ook een belangrijke samenkomst om mensen te motiveren naar interessante dieren of planten te kijken. Jeroen Rappé doet daarom een oproep voor de pissebedden te helpen inventariseren. Wie denk dat het aantal beperkt is tot één soort en die net bij je thuis binnen zit moet zeker eens komen luisteren.

Dit jaar hebben we de 24ste LIKONA-contactdag. Volgend jaar een speciale editie?

Het volledige programma van de LIKONA contactdag kan je zien op www.likona.be.
De deelname is gratis.

 

Zie ook LIKONA jaarboek 2013 gepubliceerd van 08-12-2014 en LIKONA-contactdag andermaal groot succes! van 22-01-2014 op deze website.