2e estafette langs oorlogsmonumenten in de dorpen andermaal succesvol!

Voor de 2e maal op rij vond op dinsdag 9 november 2010, op initiatief van burgemeester
Ludwig Vandenhove/>, een bezoek plaats aan de oorlogsmonumenten in diverse deelgemeenten en dorpen van Sint-Truiden.


Alle gesneuvelden van Sint-Truiden, ook die van de deelgemeenten en dorpen, verdienen dezelfde eer. Daarom heb ik vorig jaar dit initiatief van deze (fakkel)estafette genomen, mij spiegelend aan de traditionele fakkelestafette van onze zusterstad Weert in de maand september, die elk jaar in Sint-Truiden passeert op de weg van Brussel naar de thuisstad, en de jaarlijkse fakkeltocht van de Nationale Strijdersbond (NSB) in de maand oktober, die een aantal monumenten aandoet in Gingelom, Heers en Sint-Truiden.
De bedoeling is om op één dag zoveel mogelijk monumenten in de talrijke deelgemeenten van Sint-Truiden aan te doen waar er anders geen plechtigheid meer voorzien was/is, met leerlingen van de er gevestigde (dorps)scholen, de plaatselijke bevolking, vaak (groot)ouders, en vertegenwoordigers van de oud-strijdersverenigingen.”, zegt Ludwig Vandenhove.




“Het was, net zoals vorig jaar, een geslaagd initiatief dat een traditie moet worden, zij het dat bijsturingen en/of nieuwe invalshoeken moeten kunnen: alle suggesties ter zake zijn welkom. Zo wordt er bijvoorbeeld aan gedacht om oud-strijders gedurende de ganse maand november uiteenzettingen te laten gaan geven aan de leerlingen van het lager onderwijs en hun vragen te laten stellen.

Kinderen, die het Belgisch volkslied zingen, een gedicht voordragen, een liedje zingen of vredesduiven planten aan het ‘buurtmonument’: zo dringen we binnen in hun leefwereld met een actueel en mondiaal probleem dat oorlog heet.

Deze (fakkel)estafette van dorpsmonument naar dorpsmonument is een schril contrast met al die jaren dat ik als burgemeester alleen, hoogstens vergezeld door één of twee politiemensen, bloemen neerlegde aan de oorlogsmonumenten in de deelgemeenten.
Bedankt aan iedereen, die hieraan meegewerkt heeft.”, zegt Ludwig Vandenhove.




Spijtig genoeg waren er dit jaar geen militairen van de Koninklijk Militaire School voor Onderofficieren (KSOO) aanwezig. Hopelijk is dit volgend jaar wel opnieuw het geval. De kinderen kijken immers uit naar deze soldaten. Het is ook een goede promotie voor defensie als kinderen zo jong in het leger geïnteresseerd geraken.

De oudstrijders hebben de verplaatsing per autobus gemaakt.

“Sinds ik burgemeester ben vanaf 1 januari 1995 heb ik eraan gehouden dat in de periode van 11 november aan de oud-strijdersmonumenten in alle deelgemeenten een bloemenhulde gebracht wordt.
Vooraf was dit niet het geval.”, besluit Ludwig Vandenhove.

Zie onder andere ook de tekst ‘1e estafette langs Sint-Truidense oorlogsmonumenten succes!’ van 14 november 2009 op deze website.