Aankondigingspolitiek!

“Typische aankondigingspolitiek en branden blussen, ik heb het deze regering al zo vaak verweten.”, zegt burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Nu is het weer hetzelfde met de verklaringen van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom om als onderdeel van de aanpak van de veiligheidsproblematiek in Brussel militairen in te zetten om bijvoorbeeld ambassades te bewaken.
Dit kan zelfs wettelijk niet.

 

In plaats van dit soort vluchtige verklaringen zou er beter werk gemaakt worden van een goed onderbouwd integraal veiligheidsplan voor Brussel.”

 

 

Hieromtrent is op woensdag 24 februari 2010 een artikel verschenen in de krant De Morgen en werd er een bericht via het persagentschap Belga verspreid.

 

 

 

 

 

Hieronder vindt u de integrale versie van deze bijdragen.

 

 

De Morgen 
De Crem: enkel ex-militairen voor bewakingswerk

 

 

 

 

BRUSSEL l Binnenkort zullen militairen ingezet kunnen worden voor de bewaking van ambassades en andere vitale punten. Daartoe moeten zij echter wel van statuut veranderen. Dat maakte minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) bekend na een vraag van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld).

 

 

Ingegeven door de veiligheidsproblemen in de Brusselse wijken beloofde minister Turtelboom te onderzoeken of militairen ingezet konden worden voor bewakingsopdrachten. Minister De Crem liet gisteren in de Kamercommissie Landsverdediging weten dat het leger er wel degelijk toe bereid is het bewakingsdetachement van Binnenlandse Zaken uit te breiden. Maar niet door militairen rechtstreeks in te zetten.

 

"Ik zeg heel duidelijk dat het gaat om een overgang", benadrukte De Crem. "Het gaat dus niet om militairen die hun statuut behouden, zij gaan over naar een ander statuut. Het aantal militairen dat deze overgang op vrijwillige basis zou kunnen maken zal in functie zijn van de noden van Binnenlandse Zaken."

 

Over het financiële plaatje wordt nog overleg gepleegd tussen de verschillende kabinetten. Een taakomschrijving is er al wel. "De militairen die de overstap maken worden onderdeel van de federale politie en zullen in die nieuwe hoedanigheid ambassades en eventuele andere vitale punten bewaken gedurende vijf jaar. Nadien kunnen ze ook andere politionele taken op zich nemen", zegt De Crem.

 

Volgens commissievoorzitter Ludwig Vandenhove toont dit dit aan dat Turtelboom zich bezondigde aan een aankondigingspolitiek "terwijl er voor Brussel reële acties vereist zijn. Het is wettelijk niet zomaar mogelijk om het leger overal in te zetten waar het nodig lijkt, ondanks die aankondiging van Turtelboom."

 

Dat bevestigde De Crem gisteren ook. "Sinds de demilitarisering van de rijkswacht in het begin van de jaren 90 is het wettelijk niet mogelijk om militairen voor politietaken in te zetten zoals het handhaven, waarborgen en waar nodig herstellen van de openbare orde."
De Crem liet weten dat het leger bereid is het bewakingsdetachement van Binnenlandse Zaken uit te breiden.

 

Belga 
Les militaires devront changer de statut pour surveiller les ambassades

 

Les militaires affectés à la surveillance des ambassades, dans le cadre des mesures d'allégement de la charge de travail à la police de Bruxelles, devront changer de statut, a indiqué le ministre de la Défense, Pieter de Crem, en commission parlementaire. Le quotidien de Morgen fait état de cette information mercredi.

 

 

Les personnes concernées deviendront des agents de la police fédérale. Après une période de cinq années à la surveillance des ambassades, ils pourront remplir d'autres fonctions au sein de la police, selon M. De Crem.

 

 Depuis la démilitarisation de la gendarmerie dans les années '90, il n'est en effet légalement plus possible de confier des tâches de police aux militaires, a expliqué le ministre.

 

 Pour le président de la commission de la Défense, Ludwig Vandenhove (sp.a), ce changement de statut "montre que (la ministre de l'Intérieur Annemie) Turtelboom ne mène qu'une politique d'effets d'annonce" autour de l'insécurité à Bruxelles. "Il n'est légalement pas possible d'envoyer l'armée partout où cela semble nécessaire, comme l'affirme Mme Turtelboom", a constaté M. Vandenhove.