Acties tegen shouldersurfing, skimming en phising

De preventiedienst doet heel wat inspanningen om de inwoners van de politiezone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken aan te zetten om zelf een aantal maatregelen te nemen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van één of andere vorm van criminaliteit.


Nu wordt er, samen met de banken, met een nieuwe campagne gestart om burgers te sensibiliseren rond de fenomenen shouldersurfing, skimming en phising.

Bij shouldersurfen kijkt een dief over de schouder mee terwijl u iemand anders haar/zijn persoonlijke pincode intikt aan een bank- of betaalautomaat.
Als de dief de code gezien heeft, probeert zij of hij daarna uw bankkaart te stelen en uw rekening leeg te maken.

“Wij waren in 2004 de eerste politiezone in België, die hiertegen een specifieke actie ontwikkeld heeft via het aanbrengen van een wachtlijn op 1,5 meter/> van de automaat en hebben die nu herhaald.”, zegt burgemeester en voorzitter van het politiecollege en de politieraad
Ludwig Vandenhove/>.
Zie de tekst ‘Extra acties rond geldautomaten’ van 3 januari 2012 op deze website.

“Tijdens een vergadering met de banken uit de politiezone werd gevraagd om dit initiatief nog uit te breiden en ook iets te doen tegen skimming en phising.
Skimming is het kopiëren van de gegevens van de magneetstrip van de bank- en/of de kredietkaart.
Phishing is een vorm van digitaal oplichten, onder andere door het sturen van foutieve links of e- mails.

De preventiedienst heeft een affiche ontwikkeld, die zal worden opgehangen aan de automaten van de participerende banken. Er is eveneens een flyer ontwikkeld met tips tegen shouldersurfen, skimming en phising, die zal verspreid worden aan de klanten.

Preventie hoeft helemaal niet duur te zijn.”, besluit Ludwig Vandenhove.

Zie onder andere de tekst ‘Jaarverslag 2010 preventiedienst Sint-Truiden voorgesteld!’ van 3 juli 2011 op deze website.

Hierover is een artikel verschenen in De Weekkrant en in Passe-Partout, editie Sint-Truiden, van woensdag 2 mei 2012.