Alexander, ja…

“Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) heeft zich met een advertentie in een aantal kranten verontschuldigd voor ‘de ruzies’ in de politiek en dat het er te hard aan toegaat tussen politici (1)”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. 

Een goede poging, maar mij lijkt het eerder de start van de verkiezingscampagne van Open Vld voor de diverse verkiezingen van 2024.

Ik zou daar veel beschouwingen kunnen bij maken, maar ik beperk mij tot twee.

Ten eerste: moest ‘Alexander’ dit al ernstig menen, zou hij het over alle democratische partijen moeten hebben EN over de media. Enkel zo een PACT zou er kunnen voor zorgen dat de politiek opnieuw minder sensatie wordt.

Ten tweede: de politici moeten zelf ophouden met vergelijkingen te maken met andere jobs en andere maatschappelijke sectoren en zeker met het bedrijfsleven.
Nu doen er teveel politici aan eigen stielbederf.

Akkoord dat de politiek de laatste jaren ‘verhard is’, maar ik blijf bij mijn stelling dat politiek eerder een roeping is en moet zijn en geen job. Blijkbaar hebben diegenen, die er anders over denken, weinig of geen boeken gelezen over internationale politiek en/of andere situaties in andere landen. Ook daar heeft de politiek eigen, ongeschreven regels.
Niemand verplicht hen om in de politiek te gaan en/of te blijven, net zoals niemand verplicht kan worden om voor de éne of andere job te kiezen, behalve ‘de sukkelaars’, die geen keuze hebben omwille van geen diploma en/of andere redenen, zoals afkomst. Als ik bijvoorbeeld het interview lees met ex-staatssecretaris Eva De Bleeker (Open Vld) (2) is dit eerder een sollicitatie voor een goede plaats op de lijst van haar partij voor één van de verkiezingen van volgend jaar in plaats van een analyse van de huidige situatie in de Belgische politiek. En ja, zo blijven we aanmodderen: het individuele belang dat boven het algemene, maatschappelijke belang gaat.
Is dat niet het grote probleem van de huidige politieke generatie, die daarmee perfect rekening houdt met de stem van een steeds groter gedeelte van de kiezer: als ik het maar goed heb, de rest van de samenleving interesseert mij niet?

Neen, zo gaan we de politiek niet ten goede veranderen.”

 

Tags: