Antiek- en rommelmarkt moet op de Veemarkt blijven

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

“De antiek- en rommelmarkt moet op de veemarkt blijven.”, zeggen schepen voor markten Filip Moers en burgemeester Ludwig Vandenhove.

“Regelmatig duiken er berichten op vanuit CD&V- en Open VLD-hoek dat de antiek- en rommelmarkt op de veemarkt zou moeten verhuizen. Als sp./Lijst Burgemeester blijven wij ons daartegen verzetten en we hebben ook in het sp.a-verkiezingsprogramma van zondag 14 oktober 2012 opgenomen dat de antiek- en rommelmarkt daar blijven thuishoren.”

Eén van de voorstellen van CD&V en Open VLD, die ze in de Nelson studie (de opdracht was te onderzoeken hoe de stad Sint-Truiden nog aantrekkelijker kan gemaakt worden als handelsstad) hebben laten opnemen, is dat de antiek- en rommelmarkt nauwer zou aansluiten in de straten bij de zaterdagmarkt.

Zulk voorstel is onbegrijpelijk (in feite weten CD&V en Open VLD niet waarover ze spreken), omdat:
- het over een heel ander type van verkopers gaat (standhouders van de rommelmarkt doen dit meestal als bijberoep, standhouders op de zaterdagmarkt zijn professionelen);
- het over een totaal ander publiek gaat en slechts een beperkt publiek beide evenementen aandoet;
- de huidige rommelmarkt nu goed georganiseerd verloopt.
Waarom wordt er altijd gedacht en/of voorgesteld om goedlopende zaken te veranderen?;
- er op de wekelijkse rommelmarkt weinig problemen zijn. Dit blijkt bijvoorbeeld bij regelmatige controles van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken.

Natuurlijk zijn er aan de antiek- en rommelmarkt, zoals aan elk evenement, bepaalde nadelen verbonden (onder andere het parkeerprobleem op zaterdag, waar inderdaad een oplossing moet voor gezocht worden).

Bovendien zijn er soms suggesties om de rommelmarkt - bijvoorbeeld om het parkeerprobleem op te lossen - naar de zaterdagmiddag te verhuizen, maar ook dit is niet realistisch, omdat zo’n moment van de rommelmarkt nu eenmaal ‘historisch gegroeid’ is en dit niet kan verplaatst worden, omdat er meestal op andere tijdstippen in andere gemeenten/steden al een rommelmarkt is.

“Tot slot benadrukken wij hiermee nog eens dat de nieuw bijkomende sporthal niet thuishoort op de veemarkt, omdat hiermee de rommelmarkt zeker in de verdrukking zou geraken.”, besluiten Filip Moers en Ludwig Vandenhove.

sp.a/Lijst Burgemeester blijft achter de antiek- en rommelmarkt op de Veemarkt staan.

Op zaterdag 6 oktober 2012 deelden de kandidaten van sp.a/Lijst Burgemeester een brief met deze boodschap uit tijdens hun rondgang op de rommelmarkt.

Zie onder andere ook de teksten ‘sp.a wil realistische plannen voor een nieuwe sporthal’ van 4 november 2011, ‘Steeds meer rommelmarkten’ van 19 mei 2012 en ‘2012 De Vragende Partij - Veemarkt’ van 26 september 2012 op deze website.