Award Duurzaam Bouwen

Op maandag 4 maart 2013 reikte gedeputeerde voor leefmilieu Ludwig Vandenhove de Award Duurzaam Bouwen 2013 uit.
Deze award kadert in het streven naar CO2-neutraliteit van de provincie Limburg.

“Met de vzw Dubolimburg kunnen burgers en bedrijven terugvallen op een organisatie die hen informeert, adviseert en begeleidt op het gebied van duurzaam bouwen.”, zegt Ludwig Vandenhove, tevens voorzitter van Dubolimburg.

Wie vandaag een nieuwbouw- of renovatieproject  realiseert, kan dat maar beter goed doen met het oog op een lagere energiefactuur en verbeterd wooncomfort. En uiteraard om meteen goed te doen wat later moeilijk – of slechts ten koste van een grote financiële inspanning – kan worden veranderd.
Met de Award Duurzaam Bouwen belonen Dubolimburg en Confederatie Bouw Limburg sinds 2010 interessante duurzame projecten op het grondgebied van de Provincie Limburg.

Ludwig Vandenhove: “De Award Duurzaam Bouwen kadert in de strategische doelstelling van de Provincie Limburg, die klimaatneutraliteit voorstaat in 2020.
Een duurzaam gebouwde woning verbruikt minder energie en stoot op die manier minder CO2 uit.”

De bouwsector draagt haar steentje bij aan het CO2-neutraliteit-streven van de provincie Limburg. Daarom is het nodig dat bedrijven – zowel aannemers, als architecten – kunnen terugvallen op een organisatie die informeert, adviseert en begeleidt.
“Die rol is Dubolimburg op het lijf geschreven is.
De Award Duurzaam Bouwen van Confederatie Bouw Limburg en Dubolimburg beloont goede voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.
Dubolimburg is de ideale organisatie om deze prijs jaarlijks uit te reiken aan Limburgse bouwprofessionelen, die de juiste, duurzame weg bewandelen.”, aldus Ludwig Vandenhove.

Dubolimburg is een belangrijke inhoudelijke partner, die de provincie Limburg en vooral de lokale overheden ondersteunt met technisch advies op maat, de opmaak en uitvoeringsbegeleiding van de verschillende gemeentelijke klimaatplannen en de permanente sensibilisering van de Limburger, onder andere door haar trekkersrol binnen de informatiecampagne ‘Warm Limburg’ die focust op efficiënt gebruik van (groene) verwarming.
Door middel van het belonen van goede voorbeeldprojecten (‘good practices’) worden bouwprofessionelen en particulieren gesensibiliseerd wat betreft duurzaam bouwen.

Ludwig Vandenhove reikte als voorzitter van Dubolimburg de award uit aan de winnaar van dit jaar, de woning Hybs-Vanoppen in Schulen (Herk-de-Stad), die het won van de 2 mede-genomineerden: de woning Gorissen-Adriaensen in Hasselt en de woning Vandael-Driesen in Houthalen-Helchteren.
Architect van de winnende woning is Bjorn Vanoppen en de aannemer (houtskelet) is Horemans uit Meeuwen-Gruitrode.

De award zelf is een ontwerp van een Limburgs kunstenaar Jean-Pierre Thomas. Het beeldje is gemaakt uit autochtoon ‘afvalhout’ en symboliseert zowel recyclage, als duurzaam bouwen zelf. In het midden van het beeldje zit een bol; een bolvormige woning is – gezien haar compactheid etc. – de meest duurzame vorm voor een woning.
Ik hoop dat het een mooie plaats krijgt in de woning van de winnaars en wil hen nogmaals feliciteren met hun prijs.”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

Zie ‘Winnaars Award Duurzaam Bouwen bekend’ op www.dubolimburg.be.

Zie onder andere ‘Provincies met klimaatneutrale ambities nemen een voorbeeld aan Limburg’ van 10 januari 2013 op deze website.

Tags: