Begroting 2022 is er nog niet: wat ‘een geklungel’!

"Grote verrassing tijdens de gemeenteraad in Sint-Truiden van maandag 21 februari 2022", zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

"Nog geen aangepaste begroting voor 2022. Gevolg: sommige uitgaven kunnen niet meer gebeuren en sommige dienstverlening aan de burgers kan in de problemen geraken.
De stad moet nu voorlopig verder werken met zogeheten voorlopige twaalfden (hetzelfde bedrag per maand als in 2021).

De Gouverneur heeft de VOORUIT-fractie gevolgd in hun klacht omtrent de begroting 2022 en de meerjarenplanning en heeft het document afgekeurd. Vandaar dat de CD&V-Open Vld-N-VA hun huiswerk moe(s)ten overdoen. Maar voorlopig is dat huiswerk er nog niet. 

In de wandelgangen horen we nu dat eveneens in de aangepaste versie nog fouten stonden/staan, vandaar dat ze niet behandeld is tijdens de gemeenteraad van maandag 22 februari 2022. (1) (2) 'Het geklungel' gaat bijgevolg verder en het is veel meer dan 'een akkefietje', zoals schepen van Financiën Jo François (N-VA) stelt.

De schepen van Financiën kan wijzen naar de administratie en naar de financieel directeur, maar uiteindelijk is hij politiek verantwoordelijk.
Wie kan hier nu niet rekenen? De schepen, niet de gemeenteraad en/of de oppositie.

Wij hadden als VOORUIT gevraagd om deze gemeenteraad opnieuw publiek te laten doorgaan in plaats van via videoconferentie. 
In heel wat andere gemeenten gebeurt dat al en in Sint-Truiden is vorige week al een fysieke commissievergadering doorgegaan.
Waarom dan de gemeenteraad niet fysiek laten doorgaan?
Blijkbaar werkt de CD&V-Open VLD-N-VA liever online, omdat dat minder aanleiding geeft tot een echt debat en een goede discussie.
Voor ons als VOORUIT weer maar eens de bevestiging dat de huidige meerderheid de gemeenteraad als hoogste democratisch orgaan niet al te ernstig neemt.

Ook een andere spijtige verrassing was dat ik na meer dan 27 jaar nog eens fractieleider was. VOORUIT-fractieleider Gert Stas heeft immers een zware val met de fiets gemaakt.
Ik wens hem langs deze weg spoedig beterschap."

Hieronder vindt u de bijdragen op de lokale nieuwswebsites www.sintruinbegot.be (3) en www.trudocs.be (4) over dit item.

Sintruinbegot

Trudocs