Beleidsplan(nen) tegen de toenemende droogte

“Elk beleidsniveau moet zich bewust zijn van het feit dat de huidige droogte geen uitzondering zal blijken te zijn”, zegt gedeputeerde van Waterlopen Ludwig Vandenhove. “We moeten dus klaar zijn met concrete plannen om hier in de toekomst het hoofd te kunnen aan bieden.”

Wij hebben op provinciaal niveau als kader ons klimaatadaptatieplan (1)”, aldus Ludwig Vandenhove. “Maar net zoals bij een brand, bij wateroverlast of bij ijzel of sneeuw zullen we concretere maatregelen moeten uitwerken die we onmiddellijk in gang zetten als zulke droogte zich voordoet.

Ik pleit ook voor een aanpassing van de Vlaamse wetgeving, waarbij in uitzonderlijke omstandigheden, zoals nu, de Gouverneur bijvoorbeeld zou kunnen beslissen dat er geen water meer uit de beek zou mogen getrokken worden door landbouwers en/of aangelanden.
Uitzonderlijke maatregelen vragen uitzonderlijke beslissingen. In dat verband is ook een goede en herhaalde communicatie belangrijk.

Heel wat beken en waterlopen staan op dit moment droog en dat is natuurlijk dramatisch voor de biodiversiteit.
De Vissenwerkgroep van de Limburgse Koepel voor Natuurstudie (LIKONA) heeft zelfs alle inventarisaties tot nader order opgeschort.

De bevolking begrijpt vaak het onderscheid niet tussen problemen met grond- of regenwater en drinkwater.
Eventuele problemen met het drinkwater komen pas in een latere fase.”

Ludwig Vandenhove heeft hierover een interview gegeven aan Televisie Limburg (TVL) op dinsdag 17 juli 2018.
U kan de uitzending hier bekijken.

 

(1) 'Klimaatadaptatieplan Limburg 2017’. www.ludwigvandenhove.be, 21-09-2017.

Zie ook "Laat water zoveel mogelijk in de Limburgse beken zolang de droogte aanhoudt! van 13-07-2018 op deze website.