Compensatie voor bewoners bij openbare werken

De meeste bewoners in de Slachthuisstraat (Sint-Truiden), waar momenteel werken aan de gang zijn, hebben betaald voor een bewonerskaart, maar kunnen er momenteel door de werken niet parkeren.

 
                           

“Los dit op door die mensen na de werken te compenseren door hen een periode gratis te laten parkeren in plaats van hen een bewonerskaart te laten betalen”, stelde sp.a gemeenteraadslid Eddy El Herbouti voor tijdens de gemeenteraadszitting van maandag 27 januari 2020.
“Neen” ( zoals altijd als het voorstellen van de sp.a betreft), antwoordde schepen Ingrid Kempeneers.
1 autostandplaats kost 75 euro per jaar, iemand, die 2 auto’s heeft, betaalt 250 euro per jaar om in de eigen straat te kunnen parkeren.

“Blijkbaar had ze het gedeeltelijk verkeerd begrepen”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
“Hopelijk is ze toch bereid om dit voorstel te bekijken.
Het gaat ons als sp.a niet specifiek over de Slachthuisstraat, maar wij zouden dat als systeem willen invoeren telkens als er langdurige openbare werken zijn in straten waar bewonersparkeren geldt.

Specifiek voor wat de Slachthuisstraat betreft, is er een groot probleem”, zegt Marijke Claes, sp.a kandidate bij de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2018 en inwoner.
“Sedert enkele dagen is er tweerichtingsverkeer ingevoerd in de Slachthuisstraat en worden de nog overblijvende parkeerplaatsen -een 8-tal- ingenomen door de aannemer en/of zijn werknemers.
De bewoners zijn hiervan niet op de hoogte gebracht door het stadsbestuur, bijvoorbeeld via een bewonersbrief. Bovendien ontstaat er een gevaarlijke situatie aan het kruispunt met de Speelhoflaan nu automobilisten via daar eveneens de Slachthuisstraat kunnen inrijden.
Op de aangebrachte parkeerverbodsborden staat vermeld dat deze situatie zou duren tot en met juli 2020. Ook daar weten de bewoners niets van.
Nog dit: niet alle aangekondigde werken zouden gaan plaatsvinden, omdat het geld op is. Onvoorstelbaar!
De stad Sint-Truiden zou er goed aan doen dringend een bewonersvergadering te organiseren.

  • Foto's: Ann en Marijke Claes.