De éne actie is de andere niet

“Toch raar dat sommige politieke partijen en politici acties en protesten goed vinden als ze uit een bepaalde hoek komen en andere niet net om diezelfde reden (en), welke de aard van die acties ook is”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Inconsequentie noemt dat.

Vorige week was het weer prijs tijdens de plenaire vergadering van woensdag 17 januari 2024 over het protest van Boerenhart Vlaanderen met een het ondersteboven hangen van een aantal verkeersborden op diverse plaatsen in Vlaanderen. (1)
Nu vinden een aantal partijen dat ineens goed, omdat het uit de hoek van de landbouw komt. Maar diezelfde partijen schreeuwen moord en brand als milieu- of natuurorganisaties en zeker klimaatactivisten bepaalde acties ondernemen.
Hetzelfde geldt voor het nemen van bepaalde stappen bij de Raad van State en/of bij het Grondwettelijk Hof, waartoe iedereen en elke organisatie het volste recht heeft in een rechtsstaat.

Mijn standpunt is duidelijk: protesten en acties moeten kunnen, ze zijn een essentieel onderdeel van onze democratie.
Hoe origineler, hoe beter.
Natuurlijk mogen ze niet gepaard gaan met geweld en moet eventuele schade vergoed worden.

Wat een contrast met de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement op woensdag
20 december 2023 tijdens de begrotingsbesprekingen toen het ging om klimaatacties.(2)
Ik citeer Open Vld-collega Maurits Vande Reyde: “Dat zijn gewoon criminele acties. En ik stel vast dat de Vooruit-fractie hiervoor applaus geeft. Ik vind dat dergelijke voorvallen ook eens in de deontologische commissie moeten worden behandeld.” En dat voor een liberaal, die vrijheid hoog in het vaandel zou moeten voeren. Ook het Vlaams Belang liet zich toen niet onbetuigd.

De nieuwsbrief van de vzw Vlaams Infocentrum land- en tuinbouw (VILT) brengt andermaal subjectief verslag uit over het debat in de plenaire vergadering van woensdag 17 januari 2024.
Enigszins kritische geluiden ten aanzien van het huidige Vlaamse landbouwbeleid worden systematisch geweerd. Dus mijn tussenkomst komt niet aan bod.
Dat is weer maar eens duidelijk hoe fel de Boerenbond (BB) verweven is met heel wat zogeheten ‘neutrale’ instanties, die heel wat overheidssubsidies krijgen
.” 
___