Is de Noordzee leeg?

“Het gaat niet goed met het visbestand in de Noordzee”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Dat heeft te maken met overbevissing, maar ook met de klimaatopwarming.

Er moet dringend iets gebeuren.
Aan de overbevissing kunnen we iets doen, aan de klimaatopwarming (voorlopig?) niet.
De ondiepe Noordzee is warm geworden en dat jaagt vissoorten en hun voedsel weg, noordwaarts.

Er is geen tong meer, er zijn amper nog garnalen.
Vissers getuigen dat het de slechtste vangsten in veertig jaar zijn.

Ook sommige visserijtechnieken, zoals het zogeheten flyshooten, zijn deel van het probleem.

Volgens het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) kan de industriële visserij duurzaam zijn.
Overbevissing kan tegengegaan worden als bepaalde voorwaarden vervuld worden, zoals een goed gereguleerde en goed beheerde omgeving met vangstbeperkingen, goede dataverzameling, met beschermde gebieden of periodes waarin er niet gevist mag worden, etc. 

Is Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid & Gezin en Visserij Hilde Crevits (cd&v) van plan om bepaalde maatregelen te nemen?
Zullen de vissers even hard reageren tegen klimaat- en milieumaatregelen als nu de landbouwers doen?”

Hieronder vindt u de tussenkomsten van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van minister Hilde Crevits.(1) Ook vindt u aansluitend de perstekst van de vzw Climaxi, die Groen collega Jeremie Vaneeckhout en mijzelf ondersteunen steunen met onze tussenkomsten.(2)

“Wegens de hoorzitting over de werking van de Vlaamse dienst Dierenwelzijn in de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn heb ik de gedachtenwisseling rond de problemen inzake de visvangst in de Noordzee vroegtijdig moeten verlaten”, zegt Ludwig Vandenhove.

___