Domein Bovy grondig hernieuwd

De voorbije 3 jaar werd het domein Bovy in Bolderberg (Heusden-Zolder) grondig heringericht en verbeterd.

Het gaat om een samenwerkingsverband tussen de gemeente Heusden-Zolder, de erfpachthouder Pierre Hendrikx en de vzw Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK).

Op zondag 12 mei 2013 vond de officiële inhuldiging plaats met een kijk- en doedag in het vernieuwde park en werd ‘Martin de ijsvogel’ voorgesteld als mascotte.
Gedeputeerde en voorzitter van het RLLK Ludwig Vandenhove was aanwezig.

Ludwig Vandenhove: “Dit is een mooi project, waarbij verschillende partners samengewerkt hebben.
Voor mij is dit de manier, waarop een Regionaal Landschap moet werken, samen met en naar gemeenten toe.

Natuur en milieu zijn voor mij 2 hefbomen binnen de sociaal–economische toekomst van Limburg.
Zij leveren directe tewerkstelling op, waarvan de opbrengst snel  in het economische circuit terechtkomt. Ik ben het dan ook niet eens met Vlaams Minister–President Kris Peeters, die beweert dat (voor hem) kleine projecten, die gemeenten en steden ingediend hebben in het kader van het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) weinig of niets kunnen bijdragen aan de heropleving van onze provincie (1).

En ik wil nog maar eens herhalen dat wij in Limburg moeten zorgen dat ons groen en onze natuur goed onderhouden blijven.
Wij moeten onze verworven voorsprong op dat vlak behouden.
Zij vormen de basis voor de verdere ontwikkeling van de toeristische sector in Limburg. Toeristen zullen immers maar blijven komen als onze bossen, fiets– en wandelpaden, groene ruimtes, etc. er goed en verzorgd blijven bijliggen. Bovendien kunnen we hiermee een moeilijke doelgroep qua werknemers aan het werk houden en/of tewerkstellingskansen bieden.”

De renovatie van het domein Bovy heeft 236.200 EURO gekost waarvan 65% door Europees geld via  het Programmadocument voor Plattelandsontwikkeling (PDPO) werd betaald, 6% door de gemeente, 12% door de erfpachthouder en 17% door Limburg Sterk Merk (LSM).

Hieronder vindt u de perstekst.

Vernieuwd domein Bovy wordt feestelijk ingehuldigd op 12 mei

De voorbije 3 jaar werd domein Bovy door het Regionaal Landschap Lage Kempen, de gemeente Heusden-Zolder en de erfpachthouders van Domein Bovy heringericht, om het domein te verbeteren en zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor bezoekers. Op zondag 12 mei heropent domein Bovy feestelijk met een kijk- en doedag in het vernieuwde park: Bovy feest!

In het kader van het PDPO-project “Parken in de Wijers” werd, met de financiële steun van de provincie Limburg, het Vlaams gewest en de Europese Gemeenschap, domein Bovy volledig heringericht. De werken zijn gestart in 2011 en liepen tot mei 2013. Wat is er allemaal gebeurd? Het voormalige kabouterbos werd opnieuw aangeplant en oude houtkanten en houtwallen werden hersteld. De grote, centraal gelegen moerasvijver was ‘verland’ en werd terug opengemaakt, zodat bezoekers via het lange vlonderpad echt over het water lopen. Het hele park kreeg ook een opfrisbeurt. De bomen langs de wandelwegen kregen een grondige veiligheidsnoei en beeldverstorende elementen werden verwijderd. In totaal kreeg het park van Bovy een injectie van 236.200 € waarvan 65% door het Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO) werd betaald, 6% door de gemeente, 12% door de erfpachthouders en 17% door Limburg Sterk Merk (LSM).
Gedeputeerde voor leefmilieu Ludwig Vandenhove: “Rondom de Sint-Jansvijver werd een halfverhard pad gemaakt. Zo kunnen ook rolstoelgebruikers en buggy’s gemakkelijk tot bij het kunstwerk ‘de Golem’ van Koen Vanmechelen raken. Verder werden door 65 enthousiaste kinderen 1.000 nieuwe autochtone kamperfoelieplanten geplant. De wilde kamperfoelie is een onmisbare waardplant voor de rups van de kleine ijsvogelvlinder, de adoptiesoort van de gemeente. De meest recente werken waren de vijverwerken. Dat is belangrijk omdat in kader van De Wijers we zoveel mogelijk vijvers beleefbaar willen maken. Naast het open maken van de centrale vijver kreeg de visvijver achteraan het domein een dijk met rietzone, waardoor een deel van de visvijver veel natuur-rijker wordt. Wandelaars kunnen over deze nieuwe dijk wandelen via een vlonderpad.”

Burgemeester van Heusden-Zolder, Mario Borremans: “Voor onze gemeente is dit een belangrijk project geweest omdat vrijwel elke Heusden-Zoldenaar een band heeft met het domein. We zijn dan ook blij dat er de laatste jaren heel wat verbeterd en hersteld is zodat de uitstraling van het park weer de sfeer van vroeger heeft. We verwelkomen ook de nieuwe mascotte Martin de IJsvogel met open armen. Martin de IJsvogel vind je op een nieuwe kinderwandeling waar hij de allerkleinsten aan de hand van leuke doe- en zoekopdrachten op ontdekkingstocht door domein Bovy meeneemt. Op zondag 12 mei viert domein Bovy feest, zodat iedereen het vernieuwde domein kan komen ontdekken. Vanaf 13u wordt Bovy omgetoverd tot een kinderparadijs met heel wat activiteiten: lopen over het water met waterballen, vlottentochten, workshops, begeleide wandeltochten, schminksessies, honing slingeren en visdemonstraties. Bezoekers kunnen ook gratis versgebakken taart uit de volledig gerenoveerde traditionele bakoven proeven.”

Bovy feest! start om 13u en eindigt om 18u. De toegang is gratis.

  1. "Enkel projecten met strategisch belang", Het Belang van Limburg, 7 mei 2013, p.3

Zie onder andere Heringericht domein Bovy gaat zondag terug open’, Limburg Actueel, 10 mei 2013; ‘Domein Bovy viert feest’, De Standaard, 10 mei 2013, p.25; ‘Vernieuwd domein Bovy viert dit weekend feest’, Het Nieuwsblad, 11 mei 2013, p.38; ‘Ontdek nieuwe Bovy’, Het Belang van Limburg, 11 mei 2013, p.2; ‘Domein Bovy heropent’, Het Laatste Nieuws, 13 mei 2013, p.14; ‘Weer feest in Bovy na jaren van kommer en kwel’, Het Belang van Limburg, 13 mei 2013, p.21; ‘Kijk- en doedag voor kinderen in domein Bovy’, Het Belang van Limburg, 14 mei 2013, p.12; ‘Martin de ijsvogel heropent domein Bovy’, Het Belang van Limburg, 18 mei 2013, p.4

Zie ook ‘Over een bakoven en houtkanten’ van 10 april 2013 op deze website.

Tags: