'Fruitlandschap: op zoek naar ambassadeurs voor de fruitstreek'

De vzw Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren heeft een nieuw Vlaams Programmadocument voor Plattelandsontwikkeling (PDPO)-project goedgekeurd gekregen 'Fruitlandschap: op zoek naar ambassadeurs voor de fruitstreek'.
Er is een nauwe samenwerking met de vzw Proefcentrum Fruitteelt.

Op donderdag 10 februari 2016 werd het project officieel voorgesteld in Bommershoven (Borgloon), Alfonsstraat 64.
Gedeputeerde van Natuur en voorzitter van de vzw RLH Ludwig Vandenhove was verontschuldigd wegens enkele dagen verlof in Rotterdam.

Ludwig Vandenhove: "Hoogstamboomgaarden behoren tot het erfgoed van Haspengouw en Zuid-Limburg.
Zij zorgen voor een typisch, historisch uitzicht van de regio.

Nieuwe hoogstamboomgaarden aanleggen en beheren, kadert in een lange termijnvisie. Maar gezien het actueel toeristisch belang ervan is het belangrijk dat er ook een goede handhaving van het huidige bestand gebeurt. Samen met alle andere initiatieven, zoals dit project, is het daarom belangrijk dat de betrokken gemeenten voor de nodige handhaving zorgen. Met andere woorden, bij het afleveren van kapvergunningen, bijvoorbeeld in het geval van zieke bomen, moet er nauwlettend op toegezien worden dat de vervanging gebeurt.

We zouden als het ware elk jaar de ‘rekening' moeten maken van hoeveel hoogstamboomgaarden we (nog) hebben."

Hieronder vindt u de perstekst.   


Zie onder andere Fruit zoekt plukkers via app. Het Belang van Limburg, 16-02-2016, p. 22. Hoogstamboomgaarden krijgen facelift. De Standaard, 16-03-2016, p. 33. App en website voor plukkers. Het Nieuwsblad, 16-02-2016, p. 4.

Zie ook Kersen en hoogstamboomgaarden van 14-07-2015 en Een echt duurzaam beleid, een globaal plan rond hoogstamboomgaarden van 28-01-2015 op deze website.