Geboorteboom 2008 geplant!

In Sint-Truiden is het sedert 1997 traditie om, ter gelegenheid van een geboorte, een boom te planten. Op zondag 5 april 2009 werd in het klein stadspark de geboorteboom 2008 geplant.

Eerst was het de bedoeling om elk jaar zoveel bomen aan te planten als er geboortes geweest zijn in het voorbije jaar. Maar hiervoor is er veel ruimte nodig, die in deze streek met vruchtbare grond (fruit, landbouw) kostelijk is en moeilijk te vinden. Bovendien heeft een boom per kind het nadeel dat wanneer zo een boom met een specifieke naam niet of niet voldoende groeit, dit emotioneel zwaar is voor het kind (en de familie), waarnaar de boom genoemd is.

 

 

 

 

Daarom worden jaarlijks de borelingen in Sint-Truiden gevierd met het symbolisch planten van één boom in het klein stadspark.
Deze boom symboliseert de verbondenheid van deze kinderen met onze stad.
Dit jaar werd als geboorteboom de prunus serrulata 'Shirotae', in onze taal een kerselaar, gekozen.

 

 

Ons leefmilieu staat onder een zware druk.
De vervuiling van de leefomgeving en de effecten hiervan op onze levenskwaliteit en die van onze kinderen, is een harde realiteit.
Elke boom die geplant wordt, is hier een klein antwoord op en staat symbool voor de vastberadenheid van het stadsbestuur om zijn steentje bij te dragen tot het behalen van de Kyoto-norm.

 

 

CO2 ofwel koolstofdioxide is het belangrijkste broeikasgas en draagt bij tot de opwarming van de aarde. In feite maakt dit onschuldige gas deel uit van een natuurlijke kringloop.
Zolang deze kringloop in evenwicht is, is er letterlijk geen vuiltje aan de lucht. Maar een teveel aan CO2 zorgt voor deze opwarming. Elke boom neemt CO2 op en zorgt voor de verbetering van de CO2-balans.

 

 

Met het planten van de geboorteboom brengt het stadsbestuur zijn intenties en inspanningen onder de aandacht die ertoe moeten leiden dat onze gemeenschap milieu- en energievriendelijk wordt beheerd. De stad Sint-Truiden heeft zich door de ondertekening van het lokaal Kyoto-protocol geëngageerd de nodige inspanningen te doen ten gunste van ons klimaat.

 

 

 

 

 

Via de actie ‘Ik Kyoto’ wordt het personeel van de stad aangezet de auto aan de kant te laten en met alternatieve vervoersmiddelen naar het werk te komen.
In de toekomst koopt het stadsbestuur enkel nog wagens met een lage CO2-uitstoot.
De actie ‘Belgerinkel naar de winkel’ stimuleert de inwoners hun boodschappen te doen met de fiets.
Het gebruik van biologische voedingsproducten wordt gepromoot.
De stadsdiensten kopen fairtradeproducten aan.
Dit zijn maar enkele van de  acties, die de stad Sint-Truiden onderneemt in het kader van het lokaal Kyoto-protocol.

 

 

Maar er worden voor onze kinderen en voor het leefmilieu nog meer bomen geplant. Zo ondersteunt de stad jaarlijks een project of een organisatie in het Zuiden, die instaat voor het aanplanten van bomen.
Sinds 2003 plant de organisatie La Esperanzita uit onze zustergemeente Nueva Guinea in Nicaragua elk jaar honderden bomen als herbebossingsproject, die zullen uitgroeien tot heuse woudreuzen.
Gelijktijdig krijgen tientallen lokale boeren een vorming over de aanplant en het onderhoud van bomen alsook over hoe ze een bos kunnen benutten voor hun voedselproductie. Zo bieden deze bomen verschillende oplossingen aan voor de problemen van de boerenbevolking in Nueva Guinea.

 

 

 

 

 

De geboorteboom, die nu geplant is, is het blijvende symbool voor alle kindjes geboren in 2008 en voor de toekomst van de stad.
In 2008 werden er 386 geboortes geteld in Sint-Truiden.
Elk jaar wordt er bij de geboorteboom een bord geplaatst met daarop de namen van deze kinderen. Zo kunnen ze later hún boom bekijken en hun naam op het bord opzoeken.

 

 

“Bij de jaarlijkse planting van deze geboorteboom gaan groen en milieu, duurzaam beleid, jeugd en toekomst, gezinsbeleid en ontwikkelingssamenwerking hand in hand!”, aldus burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

 

 

Zie ook onder andere de teksten ‘Geboorteboom 2007 geplant’ en ‘Sint-Truiden plant CO2-bos aan!’ op deze website.

TV-publiek was ook aanwezig bij deze boomplanting.
Het item wordt uitgezonden op woensdag 8 april 2009.