Geen cijfers over broodfok: schandalig!

“De commerciële verkoop van honden - in de volksmond ‘broodfok' - is een sector, die transparant zou moeten zijn/worden”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Dat is nu helemaal niet het geval met veel problemen en schandalen tot gevolg. En vooral ontgoochelde gezinnen en personen nadat die een hond gekocht hebben.

Er zijn heel wat misbruiken in die branche. Bovendien is er de illegale invoer uit het buitenland.
Waarom weigert Vlaanderen een verbod in te voeren op buitenlandse puppy’s, zoals in Wallonië?(1)

Eén van de hoofdoorzaken van de ‘overbevolking’ in de dierenasielen is dat heel wat burgers ‘onaangepaste’ honden aankopen.
Er zou, naast sensibilisering en preventie van potentiële hondenbezitters, veel meer controle en handhaving moeten zijn.
De commerciële sector wil zoveel mogelijk omzet en winst maken en is minder of niet geïnteresseerd of een hond al dan niet past bij een persoon of een gezin. Het gevolg is dat honden (te) snel in de dierenasielen terechtkomen.
De commerciële sector zou veel meer de honden moeten opvoeden en nagaan of een hond al dan niet past bij een persoon of een gezin.
Die honden zijn dan dermate sociaal onaangepast dat ze erg lang in het dierenasiel zitten.
Weinig mensen willen hen dan adopteren.

Ik heb al dikwijls gepleit om het zogenaamde kennelbesluit aan te passen, lees te verstrengen. Maar viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) wil daar niet van weten.
Zodra je durft raken aan de private sector, wordt het dierenwelzijn blijkbaar ineens minder belangrijk voor de minister.

Dat is al bij een aantal dossiers gebleken.

Ik heb nu een schriftelijke vraag gesteld aan minister Ben Weyts om te weten te komen hoe groot deze sector in Vlaanderen is.
Onvoorstelbaar: hij blijkt zelfs niet over cijfers te beschikken.
Hoe wil je nu een probleem oplossen als je niet eens cijfers en/of een analyse hebt?
Blijkbaar geen prioriteit voor de Vlaamse regering en Ben Weyts.
Spijtig!”

Hieronder vindt u de schriftelijke vraag van Ludwig Vandenhove en het totaal ongepaste antwoord van minister Ben Weyts.
Verkeerdelijk wordt de naam van collega Annick Lambrecht (VOORUIT) genoemd in het antwoord, maar het gaat wel degelijk over een schriftelijke vraag van Ludwig Vandenhove.

___