Geen heksenjacht op doelgroepwerknemers

“Ik ben bezorgd om de toekomst van doelgroepwerknemers”, zegt Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove.
“Als lid van de Raad van Beheer van de vzw Springplank ken ik de sector vrij goed.

De vorige minister van sociale economie Liesbeth Homans heeft een omzendbrief verspreid, waarbij om de 5 jaar nieuwe doelgroepwerknemers worden geëvalueerd.
Op zich heb ik niets tegen het principe, want de bedoeling moet blijven dat betrokkenen maximale mogelijkheden krijgen om door te stromen op de arbeidsmarkt. Maar dat moet met de nodige sociale ingesteldheid en het nodige respect van de persoonlijke situatie van betrokkenen gebeuren. Immers, sommige personen werken al jaren binnen dezelfde organisatie en vrezen er weg te moeten. Bovendien hebben sommigen een zekere functie binnen de sociale onderneming en heeft hun eventuele vervanging negatieve gevolgen voor het bedrijf.

Ik ben tevreden dat viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw Hilde Crevits mijn bekommernissen deelt.
Volgens haar wordt het zeker geen heksenjacht en zal het hele opzet geëvalueerd worden.
Het is een hele geruststelling voor de betrokken werknemers en de betrokken sociale economiebedrijven.

Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove ondervroeg hierover Hilde Crevits in de Commissie Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie  van het Vlaams parlement op donderdag 5 maart 2020.

  • Zie onder andere ook ‘Politiek debat maatwerk’ van dinsdag 30 april 2019 op deze website.
     
  • Foto: nl.wikipedia.org, Wilhelm Stein, eigen foto.