Geen schaliegaswinning in Limburg!

Sp.a Limburg heeft een officieel bezwaar ingediend tegen de plannen van de Nederlandse regering om vlakbij de grens met Belgisch Limburg schaliegas te winnen.

"Dit is voor mij nog maar een begin van protest als Nederland doorzet met deze plannen", zegt gedeputeerde van leefmilieu Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u de perstekst.

Sp.a Limburg zegt NEEN tegen schaliegas!

Als sp.a Limburg zeggen wij duidelijk NEEN tegen schaliegas. Dit geldt voor de ontginning, maar ook voor het onderzoek naar de mogelijkheden daartoe.
Dat is altijd ons standpunt geweest en blijft dit vandaag nu de Nederlandse regering vraagt om de haalbaarheid te onderzoeken en dit gevolgen heeft voor een aantal Limburgse grensgemeenten (Dilsen-Stokkem, Hamont-Achel, Kinrooi, Lommel, Maaseik, Maasmechelen en Voeren).

De hoofreden voor deze houding is ingegeven door heel wat negatieve, technische milieuaspecten. Bovendien staat dit haaks op het voeren van een consequent duurzaam en klimaatneutraal  beleid dat diverse Limburgse gemeentebesturen en de provincie Limburg voeren  op initiatief van sp.a-verkozenen.
Al deze inspanningen zouden in het niets verdwijnen met schaliegaswinning of het onderzoek ernaar.

We moeten weten wat we willen in Limburg: als we ons willen blijven profileren als regio met een groen en toeristisch karakter horen dergelijke activiteiten hier niet thuis.
Sp.a Limburg is daarenboven voorstander van een CO₂ neutrale provincie.

Daarom hebben we vanuit sp.a Limburg ook bezwaar aangetekend tegen de plannen van de Nederlandse overheid.
Vanuit onze bekommernissen rond thema’s zoals breuklijnen, aanwezigheid van het mijnverzakkingsgebied, water en afvalwater, maatschappelijk draagvlak en milieu en natuur in het algemeen hebben we een heel aantal bijkomende onderzoeksvragen geformuleerd.

We hebben als sp.a Limburg een infoavond georganiseerd om de burgers te informeren en hen opgeroepen om ook hun bekommernissen kenbaar te maken aan de Nederlandse overheid.
Bezwaar indienen kon tot en met 9 juli 2014.
Het bezwaarschrift van sp.a Limburg kan integraal geraadpleegd worden op www.s-p-a.be/limburg

Als de Nederlandse overheid dit onderzoek naar mogelijke schaliegaswinning ernstig neemt dan onderzoekt ze nauwgezet onze vragen en ook de vele andere vragen die ongetwijfeld ingediend worden.

Hopelijk komt men tot de conclusie dat het beter is om in te zetten op duurzame energie in plaats van een hypotheek te leggen op deze en toekomstige generaties.
In Nederland hebben zich reeds 9 provincies en 170 gemeenten schaliegasvrij verklaard. Ook de Belgische grensgemeenten hebben allemaal gereageerd op het lopende onderzoek.

Van een maatschappelijk draagvlak kan in deze omstandigheden moeilijk sprake zijn.
Als sp.a Limburg zijn we voorstander dat de provincie en zoveel mogelijk gemeenten zich eveneens schaliegasvrij zouden verklaren.

Ingrid Lieten                                     Peter Vanvelthoven                                     Ludwig Vandenhove
provinciaal sp.a -voorzitter         provinciaal sp.a -ondervoorzitter            gedeputeerde van leefmilieu

Meer info: Ludwig Vandenhove  - 0475/44 68 72
 

Zie ook sp.a verzet zich tegen onderzoek naar schaliegaswinning in Limburg van 02-07-2014, Infoavond schaliegas van 26-06-2014 en Schaliegaswinning: NEEN! van 24-06-2014 op deze website.

 

Tags: