Geld voor dierenasiel Lommel

De provincie Limburg trekt op voorstel van bevoegd gedeputeerde Ludwig Vandenhove geld uit voor de bouw van een nieuw dierenasiel in Lommel.

Hieronder vindt u het persbericht.

Provincie Limburg investeert in de bouw van een dierenasiel in Lommel

Hasselt, 11 december 2014 – Vandaag keurde de Limburgse deputatie op voorstel van gedeputeerde van dierenwelzijn Ludwig Vandenhove de nominatim-subsidie van 984 245,00 euro en de betaling van de eerste schijf van 300 000,00 euro aan de stad Lommel goed als ondersteuning in de infrastructuur van de nieuwbouw van een dierenasiel in Lommel in het kader van het provinciaal opvangplan rondzwervende dieren.

Het provinciaal opvangplan rondzwervende dieren bestaat sinds 1997 en is nog steeds uniek in België. De provincie werd onderverdeeld in 4 opvanggebieden met elk een dierenasiel waarbij de gemeenten terechtkonden voor de opvang van honden en katten.
In de regio van het dierenasiel van Lommel wordt sinds 1998 gezocht naar een oplossing aangezien het toenmalige dierenasiel de activiteiten op haar locatie niet verder zou kunnen uitvoeren (zonevreemd). In 2009 werd via een concessie op zoek gegaan naar een nieuwe partner voor het verlenen van de openbare dienst voor de opvang van ronddolende dieren. De nieuwe partner (vzw Noodasiel Lommel) ging van start op de stedelijke werf die door stad Lommel ter beschikking werd gesteld met de afspraak in een nieuwbouw dierenasiel haar werking verder te kunnen zetten.

Het provinciebestuur heeft de voorbije jaren in de infrastructuur van de dierenasielen van het provinciaal opvangplan steeds een subsidie voorzien volgens de verdeelsleutel van 75% van het totale investeringsproject voor rekening van het provinciebestuur en 25% ondersteuning door de gemeente(n). Als dusdanig is deze subsidie ook goedgekeurd door de provincieraad.

Het doel van de nieuwbouw is om voldoende opvangplaats te bieden aan ronddolende dieren uit de aangesloten gemeenten van het opvangplan (Lommel, Hamont-Achel, Leopoldsburg, Ham, Beringen, Tessenderlo, Peer, Neerpelt, Overpelt en Hechtel-Eksel).
Ik ben er samen met de stad Lommel van overtuigd dat een modern en duurzaam bouwproject bijdraagt tot de maatschappelijke functie voor de opvang en verzorging van ronddolende dieren. Voor het leefmilieu en de volksgezondheid in Limburg blijft het belangrijk om ronddolende dieren op te vangen en verzorgen”, aldus Ludwig Vandenhove.
Ik blijf overigens bij Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts aandringen op duidelijkheid wat er met de initiatieven qua dierenwelzijn gaat gebeuren, die tot nu toe via de provincie Limburg betaald werden. De Limburgse dieren, maar zeker ook de talrijke vrijwilligers, hebben hier recht op.

 

Zie onder andere Provincie geeft subsidie aan nieuw dierenasiel. Het Laatste Nieuws, 12-12-2014. Provincie Limburg investeert in bouw van dierenasiel te Lommel. www.limburg-actueel.be, 12-12-2014. 

Zie ook ‘187 500 euro voor dierenasiel in Sint-Truiden’ van 28-11-2014 op deze website.