Goede en slechte tijden!

"Leider ben je in goede en slechte tijden", zeggen sp.a-fractieleider Filip Moers en gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

"Dit geldt evenzeer voor een stad, zoals Sint-Truiden, die een centrumfunctie vervult binnen de regio Haspengouw en Zuid-Limburg", aldus Ludwig Vandenhove. "Zo hebben we een aantal natuurlijke voordelen ten opzichte van onze buurgemeenten of -steden. Zelfs als toeristen een andere gemeente of stad bezoeken, passeren ze sowieso meestal Sint-Truiden.

Het is dan ook niet goed wat nu gebeurt met heel de actie rond de eindejaarsperiode, waarbij rechtsreeks vanuit Sint-Truiden inwoners in andere gemeenten worden aangeschreven. Bovendien heb ik vragen rond heel het privacy gebeuren van die actie en gaat het over belastinggeld van onze inwoners.
Blijkbaar zijn allerlei acties en evenementen belangrijker dan een ernstig beleid, waarin serieuze keuzes gemaakt worden.

Maar leiders hebben we niet in het huidige college van burgemeester en schepenen.
Dan moeten we niet verbaasd zijn over zulke 'stunts'."

"Wij kunnen ons volledig vinden in de perstekst van de sp.a-burgemeesters van Borgloon, Gingelom en Wellen. Trouwens heel wat andere burgemeesters uit de regio hebben gelijkaardig gereageerd", besluiten Filip Moers en Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u het persbericht.

Weinig winnaars, veel verliezers

“Dit soort geldverslindende campagnes brengt de lokale handelaars uit de omliggende gemeenten meer schade toe dan het Sint-Truidense handelaars winst oplevert. Het stadsbestuur van Sint-Truiden had dit beter vooraf met de omliggende gemeentebesturen besproken. Dan versterk je elkaar, nu levert het initiatief meer verliezers dan winnaars op.” Dat zeggen de sp.a-burgemeesters van Wellen Els Robeyns, Gingelom Charly Moyaerts en Borgloon Danny Deneuker. Zij reageren daarmee op een mailing, waarin het stadsbestuur van Sint-Truiden de inwoners van 12 omliggende gemeenten met een gratis taxi(bus)dienst, gratis schaatsbeurten en gratis cava met kerstcake naar Sint-Truiden wil lokken voor de kerstinkopen.

Imagoschade
“Dat een stadsbestuur de lokale handelaars ondersteunt, is logisch. Dat doen wij in Borgloon ook. Maar de Sint-Truidense campagne waarbij de  inwoners van 12 omliggende gemeenten uitgenodigd worden om van de kerstsfeer te komen genieten in Sint-Truiden, was toch beter in overleg met die gemeentebesturen georganiseerd. Nu levert het initiatief slechts een handvol betrokkenen echt winst op. In de eerste plaats de uitbater van de schaatsbaan op de kerstmarkt. Daarnaast misschien ook nog de gratis taxi-dienst en de leveranciers van de gratis cake en cava. Maar dan houdt het op. Extra inkomsten voor de Sint-Truidense horeca levert het in elk geval niet op als je als stadsbestuur de eigen horeca beconcurreert met gratis cava en gratis kerstcake”, zegt burgemeester van Borgloon Danny Deneuker.

Zijn collega-burgemeester uit Gingelom, Charly Moyaerts, sluit zich daarbij aan: “Sint-Truiden is het natuurlijke centrum van onze regio. Maar dit stadsbestuur laat na om zich ook als voortrekker van de regio op te stellen, zoals dat in het verleden wel het geval was. Het resultaat is imagoschade voor de Stad Sint-Truiden in de eigen regio. De handelaars uit de omliggende gemeenten zien dit soort mega-acties in elk geval met lede ogen aan. De inwoners uit mijn eigen gemeente Gingelom worden op 22 december in Sint-Truiden getrakteerd op gratis cake en cava. Het hoeft weinig uitleg dat zo een initiatief 2 dagen voor kerstmis onze plaatselijke handelaars benadeelt. Maar de grootste verliezer is volgens mij toch de Sint-Truidense belastingbetaler, want die draait uiteindelijk op voor de kosten”.

Gratis bestaat niet?
Vlaams volksvertegenwoordiger en Wellens burgemeester Els Robeyns: “Het is cynisch dat CD&V en Open Vld, die altijd gekant waren tegen gratis openbaar vervoer, nu in Sint-Truiden plots een gratis taxidienst op het getouw zetten voor niet-inwoners. In het derde-betaler-systeem van De Lijn ging het financieel voordeel naar een openbare vervoersmaatschappij, die daardoor haar dienstverlening kon verbeteren. Het Sint-Truidense stadsbestuur gebruikt gemeenschapsgeld om sommige ondernemers te bevoordelen tegenover hun collega’s!”

De uitnodiging van het Sint-Truidens stadsbestuur is gericht aan de inwoners van Alken, Borgloon, Geetbets, Gingelom, Hannuit, Heers, Herk-de-Stad, Landen, Nieuwerkerken, Waremme, Wellen en Zoutleeuw. Elk gezin krijgt tussen 11 en 23 december 2 gratis schaatsbeurten en twee tassen warme soep aangeboden. Per gemeente is er op 1 dag in de kerstperiode ook een taxidienst die mensen oppikt in hun gemeente om hen naar de kerstmarkt van Sint-Truiden te brengen en ook weer thuis brengt. Gezinnen die van die dienst gebruik maken krijgen bovenop de gratis schaatsbeurten ook cava en gratis kerstcake aangeboden.

“Zulke campagne kost een stad handen vol geld. En ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de bedoeling van de Stad toch is om de kerstmarkt en vooral de schaatsbaan te promoten. In de Sint-Truidense gemeenteraad stond die schaatsbaan vooraf immers ter discussie. Op een moment dat iedereen het heeft over mogelijke elektriciteitstekort, is dit inderdaad een energieverslindend initiatief. Het lijkt erop dat het Stadsbestuur nu kost wat het kost wil bewijzen dat die schaatsbaan succesvol is. Jammer dat het Sint-Truidens stadsbestuur cavalier seul speelt. Als kleine gemeente kunnen wij tegen dergelijke mega-campagnes niet op. Maar ik ben fier op de decemberactie, zoals die bij ons in Wellen georganiseerd wordt: daar ligt het accent nog op de mensen en op de gezelligheid”, besluit Els Robeyns.

 

Zie onder andere "Schandalig dat Sint-Truiden onze inwoners naar hun winkels lokt". Het Belang van Limburg, 10-12-2014, p. 19. Buurgemeenten boos om stunt Sint-Truiden. Het Nieuwsblad, 10-12-2014, p. 22.

Zie ook Beschaamd! van 24-10-2014, Ook marktkramers tellen niet meer mee in Sint-Truiden! van 14-10-2014 en Geen crisis voor Trud’Or! van 12-03-2013 op deze website.