Golf is welkom, petanque niet!

“De CD&V en Open Vld-meerderheid in Sint-Truiden blijft de petanquesport negeren.”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

“De hal in het vroegere Belgacom-gebouw staat er nog altijd en is compleet leeg.
De zogeheten bouwovertreding in de vroegere groendienst van Sint-Truiden (Schurhovenveld 1032 /Sint-Jorisstraat ) blijft een politiek maneuver.
Hoeveel gelijkaardige situaties in Vlaanderen en Limburg zouden er niet zijn qua sportaccommodaties?
In beide gevallen zijn de petanquers er gewoon ‘buitengevlogen’.

Inmiddels dromen CD&V en Open Vld van een golfterrein en zijn ze zelfs begonnen met citygolf.

Deze keuze heeft alleszins het voordeel van de duidelijkheid.”

Hieronder vindt u de perstekst van de sp.a-fractie en de reactie van CD&V-schepen Carl Nijssens, die zichzelf ‘tegenkomt’.

Truiense petanquers van de hemel naar de hel!

Het petanquen in Sint-Truiden kende onder het sp.a-beleid een hoogtepunt. Sinds de nieuwe beleidsploeg aan zet is, worden deze mensen aan hun lot overgelaten.

De leden van de PetanqueClub Sint-Truiden (PCST) hebben jaren hun lokaal gehad  in de Gazometersite. Op 1 april 2012 moesten ze hun lokaal ontruimen omdat de sloop zou beginnen  om op deze plaats een groot project te realiseren. We zijn inmiddels  17 maanden verder en de slopingswerken nog niet gestart. In samenspraak met het toenmalig schepencollege werd een tijdelijk onderkomen gevonden  in de gebouwen van de oude Groendienst. De club heeft op die plaats ook belangrijke investeringen gedaan.  Omdat de nieuwe meerderheid andere plannen had met dit gebouw moesten ze begin dit jaar ook daar weer hun biezen pakken zonder dat er een alternatief werd aangeboden. 

We zijn inmiddels alweer 6 maanden verstreken en er ligt nog steeds geen enkele oplossing, laat staan een plan op korte of middellange termijn op tafel. De competitiewedstrijden van de wintercompetitie 2013–2014 vangen eind september aan. Om hun niveau te kunnen behouden, waar de spelers  jaren voor gestreden hebben, zien ze zich nu genoodzaakt om hun “thuismatchen” tijdelijk bij andere clubs te spelen.

In totaal telt PCST 5 ploegen waarvan 2 ploegen uitkomen in de nationale reeksen. Zij hebben respectievelijk in Genebos en in Hasselt een onderkomen gevonden.

In de 50+ competitie telt PCST 3 ploegen en die hebben respectievelijk een ruimte  gevonden in Tongeren, Heusden-Zolder en Meldert.

Deze club met meer dan 60 spelende leden, ligt met deze noodoplossing compleet uit elkaar aangezien ze bij 5 verschillende clubs hun “thuiswedstrijden” moeten spelen.

Wat moeten deze clubs denken over Sint-Truiden????

Ook Wiric, een instelling voor  persoenen met een verstandelijk handicap, kwam 1 keer in de week met hun mensen petanquen bij PCST. Ook deze mensen zijn dit fijne verzet kwijt.

Kortom wij vinden het schandalig  hoe deze mensen door CD&V en  Open Vld behandeld worden. Wij stellen ons bovendien de vraag waarom er voor de Leopold Tennisclub zo vlug een oplossing werd gevonden en er voor de petanquers geen enkele inspanning wordt gedaan.

Zijn zij misschien te min of worden zij te fel gelinkt aan sp.a? Als dit zo is, vrezen we dat het jaarlijks tornooi op de Grote Markt ook zijn laatste editie heeft gehad.

Als we de recente nieuwsberichten goed inschatten, zit het stadsbestuur zelfs met plannen om een  golfterrein aan te leggen en dit terwijl er op amper 15 km afstand (Cras Avernas) een prachtig golfterrein ligt waar al heel wat Truinenaars de weg naartoe gevonden hebben en zelfs deel uit maken van het bestuur. Dat de petanquers, om in hun sport te kunnen overleven, nu veel grotere afstanden moeten afleggen, is blijkbaar minder belangrijk.

  

Zie ook  Bochtenwerk en inconsequenties! van 21-03-2013 en sp.a Sint-Truiden heeft een eigen digitale nieuwsbrief! van 02-09-2013 op deze website.