'Handig in de tuin'

"Met sproeiproducten moet omzichtig omgesprongen worden. Door professionele telers, maar ook door private personen in de eigen tuin.
Soms moeten mensen tegen zichzelf beschermd worden", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

"Daarover gaat de campagne 'Handig in de tuin'.

Burgers gebruiken vaak (teveel) gewasbeschermingsmiddelen, hetgeen niet ongevaarlijk is voor de eigen gezondheid.
Uit een bevraging van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) in 2016 bleek dat 48% van de Vlaamse bevolking minimaal éénmaal per jaar naar pesticiden greep om onkruid, insecten, slakken, ratten of schimmels te bestrijden.
In Limburg was dat percentage zelfs 54%.

Belplant, Commerce en Service (Comeos) en de Belgische Tuincentra Vereniging (BTV) zetten nu gezamenlijk een sensibiliseringscampagne op.
Een goede zaak!

Landbouwers moeten een opleiding volgen en zich permanent bijscholen om correct met gewasbeschermingsmiddelen om te gaan.
Voor burgers, die thuis bestrijdingsmiddelen gebruiken, geldt zo een bekwaamheidsattest niet. Daarom is het belangrijk preventieve en sensibiliseringcampagnes op te zetten.

Ik ben met deze problematiek bezig geweest als Limburgs gedeputeerde voor Groen, Klimaat en Leefmilieu, maar heb er ook Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA) al over ondervraagd. (1)
Het gaat hierbij over een zaak van volksgezondheid, de omgeving en de biodiversiteit.

Vlaanderen en de lokale overheden zouden er goed aan doen om eveneens permanent rond deze problematiek te sensibiliseren."

Voor informatie: www.handigindetuin.be, gratis telefoonnummer 0800/62 604 of bij de tuincentra of doe-het-zelfzaken. (2)"