Het geld halen waar het zit

‘Ongeziene maatregelen voor Limburgse derby’. (1)

Dat is de titel van een artikel in Het Belang van Limburg van donderdag 26 september 2019.
Het gaat over de Limburgse voetbalderby Koninklijke Sint-Truidense Voetbalvereniging (KSTVV) -Koninklijke Racing Genk (KRC) Genk van zaterdag 28 september 2019.

“Er worden meer dan 140 agenten, lokaal en federaal, ingezet om dan nog niet te spreken over brandweer en andere hulpdiensten.
Wie betaalt dat? De belastingbetaler, wij allemaal, ook diegenen, die niet naar het voetbal gaan”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

“Ik pleit er al lang voor dat professionele clubs dat zelf zouden moeten betalen.
Voor mij hoort dit ook onder ‘het geld halen waar het zit’, in dit geval de voetbalclubs.

Als ik zie hoeveel geld er omgaat in het voetbal via transfers en lonen, zou dat niet meer dan normaal zijn. Bovendien slaagt het (internationale) voetbal er niet in ‘de stal’ van de makelaars en alles wat daarrond draait, tot en met bestuurders, trainers, spelers en zelfs scheidsrechters toe, zelf uit te mesten.
De overheid moet politie- en justitiediensten inzetten om ‘hun zaakjes’ uit te klaren, maar moet ook middelen en mensen inzetten om hun sport(!?) in normale omstandigheden te kunnen laten doorgaan.
Hoe noemt dat? Stroper en boswachter?

Het wordt tijd dat de minister van Binnenlandse Zaken gemeenten verplicht om die kosten qua veiligheidsvoorzieningen terug te vorderen.
Nu kunnen gemeenten nog autonoom beslissen of ze dat doen of niet. Maar de lobbying vanuit het voetbal is sterk genoeg om dit te beletten.”