HOUZA PALOOZA & SUPERSONIC FESTIVAL are coming HOME te GENK

De deputatie heeft op woensdag 30 april 2014, op voorstel van gedeputeerde Ludwig  Vandenhove, principieel het licht op groen gezet om het HOUZA & SUPERSONICFESTIVAL te laten doorgaan op de terreinen van het Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT) in Genk (Zwartberg).

Dit jaar zal doorheen het huidige festivallandschap een nieuwe wind waaien.
1 jaar lang is er hard gewerkt aan een samenwerking tussen twee gerenommeerde festivals.
Het Houza-Palooza Festival dat in zijn laatste editie goed was voor 18.000 bezoekers zal samenvloeien met het Supersonic Festival dat 15.000 feestgangers op de been bracht.
Een jaar lang is er gespeculeerd geweest wat deze samenwerking teweeg zou brengen.

Thuis
Het is nu meer dan ooit belangrijk om een thuis te creëren waarin bezoekers zich veilig , comfortabel en vertrouwd voelen.
Dit warme gevoel wil de organisatie neerzetten met het nieuwe festival: “Een thuis voor iedereen”. De samenvloeiing van Houza-Palooza & Supersonic Festival zal dan ook verder gezet worden onder de naam:  HOME - Electronic Music Festival.           

Locatie
Kris Vanhoyland: “Met Supersonic zaten we met het probleem dat we niet naar twee dagen konden gaan, omdat we vast zaten aan de 24 uur van Zolder. Bjorn zat met de locatie in zijn maag: Houza Palooza, op de grens tussen Bree en Kinrooi, was niet het meest toegankelijke festival qua geografische ligging.
Na langdurig markt- & locatie-onderzoek is er geopteerd voor de stad Genk in het hart van Limburg.
We moesten dan nog op zoek naar een geschikt terrein en dat wordt nu onder andere geleverd door de provincie Limburg.
Deze locatie staat garant voor een mooie samenwerking met de organisatie voor de komende jaren.

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove: “De provincie Limburg is bereid aan dit evenement te participeren door 10 hectare van het prachtige terrein gelegen aan de mijnterril van Zwartberg ter beschikking te stellen. Zo helpen we als provincie heel concreet de stad Genk.
Samen met de stad Genk en de inrichter wil de provincie Limburg, in nauw overleg met de buurt, actief meewerken om dit festival qua veiligheid, milieu, duurzaamheid en preventie, vlot te laten verlopen. Ook zullen Genkse verenigingen, zeker uit de nabije omgeving, betrokken worden bij het gebeuren en de kans krijgen te participeren.
Er komt een evaluatie na de eerste editie, maar in principe kan dit terrein gedurende enkele jaren gebruikt worden totdat het PLOT de uitbreidingswerken aanvat.”   

Home wordt een tweedaags evenement op vrijdag 11 en zaterdag 12 juli 2014 op het voormalige mijnterrein in Zwartberg.
De locatie oogt zeer mooi: de festivalweide ligt in een kom met een grote vijver en op de achtergrond de mijnterrils.
“Het is een locatie met karakter”, zeggen de organisatoren. “Maar ook praktisch: alle voorzieningen zijn er. Verharde wegen, licht, elektriciteit, water, internetverbinding…
Daar komt nog bij dat het terrein makkelijk bereikbaar met pendelbussen vanuit het station en met de auto via de autostrade.”

Geen fantasiewereld
Home wil ook weg van alle fantasie- en sprookjeswerelden, die andere huidige dancefestivals oproepen. “We willen geen ‘dream’ in de naam, of ‘land’: we willen dat de festivalganger bij ons thuiskomt.”
Hoe willen ze dat gevoel oproepen? “Door comfort te bieden: het terrein is 24 hectare groot, maar we gebruiken voor de eerste editie een veel kleiner gedeelte.
We willen dit jaar maximaal naar een 15.000 à 20.000 bezoekers gaan. Meer niet. Mensen moeten een gevoel van vrijheid hebben. De eetstandjes zullen geen gewone friet of typische festivalpizza aanbieden, maar goed en gezond eten. Er komt  een Belgian Beer café, we denken aan boterhamdozen met sandwiches met daarin een briefje van de mama… Dat huiselijke willen we overal in doortrekken.  We willen weg van groot opgeblazen bombast, maar kiezen voor gezellige winkeltjes, eetstandjes, plekken waar je even tot rust kan komen.  Parking en camping bevinden zich op het terrein zelf. De camping – the Bedroom – biedt plaats voor 5.000 personen. Wie overnacht, moet ook dat huiselijk gevoel krijgen:  ‘s morgens word je wakker met soundscapes van fluitende vogeltjes, of de buurman die zijn gras afmaait.  En we gaan met een stratenplan werken en huisnummers: op voorhand kan je zo een plekje op de camping reserveren, net zoals je in Kinepolis je zitje reserveert. Zo kan je samen met je vrienden op de camping liggen.”

Gezien de grootte van het terrein kan Home fors uitbreiden als het aanslaat. “Maar of het in de toekomst nu 30.000 of 50.000 bezoekers zullen zijn, dat maakt ons niet uit. Maar dat kan alleen als we de kwaliteit die we nu willen aanbieden kunnen garanderen”, zegt Kris Vanhoyland.

 

Zie onder andere HOME-festival fusiekind van Supersonic en Houza Palooza. TVL-journaal, 05-05-2014.  "We willen dat mensen zich thuis voelen". Het Belang van Limburg, 05-05-2014, p. 29. Limburg is weer festival rijker. Gazet van Antwerpen, 05-05-2014, p. 27. Home - Eerste editie. De Standaard, 06-05-2014, p. 28. Genk begint nieuw dancefestival. De Standaard, DS2, 06-05-2014, p. 3. Nieuw dancefestival op mijnterrein Zwartberg. De Tijd, 06-05-2014, p. 13. Houza Palooza en Supersonic smelten samen tot Home. Het Nieuwsblad, 06-05-2014, p. 26.

Zie ook Provincie Limburg Opleiding & Training (PLOT): jaarverslag 2012 is klaar van 23-08-2013 op deze website.