Interactief debat over plastiek afval

Op donderdag 20 februari 2014 vond in de rechtenfaculteit van de Universiteit Hasselt (UHasselt) een interactief debat over het plastiek afval  in onze samenleving.

Gedeputeerde van leefmilieu en natuur Ludwig Vandenhove zat in het panel naast afvalkunstenaar en actievoerder Toon Eerdekens, Jef Langenaeken, lid van de Federatie van Europese Narren (een overkoepeling van 600 Vlaamse carnavalsverenigingen), Kris Somers, directeur marketing van Limburg.net, en chemieprof Jan Yperman als lid van het Centrum voor Milieukunde aan de UHasselt.
Moderator was Felix Bergers, initiatiefnemer van deze avond en lid van de Universiteit voor Maatschappelijk Belang.

Met Toon Eerdekens en de vertegenwoordigers van FEN heb ik de afspraak gemaakt dat we na dit carnavalseizoen samen met de Limburgse carnavalsverenigingen gaan bekijken hoeveel ton snoep er gemiddeld per jaar uitgegooid wordt. Vervolgens zullen we in overleg treden met de belangrijkste leveranciers om te kijken of er eventueel en hoeveel prijsverschil zit op papieren of plastieken verpakkingen van snoep.

Dit carnavalsseizoen zijn we al aan de nodige sensibilisering begonnen onder andere via “De Gazet van de Karnavalist”, het tijdschrift van FEN, en binnenkort in het provinciaal tijdschrift Milieu & Natuur en de nieuwsbrief van Limburg.net.”, aldus Ludwig Vandenhove.

Het was een constructief debat waarin alle partijen bereid zijn om mee na te denken over een plastiekvrij carnaval.
Het zou een enorme promotie zijn voor het carnaval in Limburg.

En als carnavalist zal ik er, zoals elk jaar, bij zijn op verloren maandag 3 maart 2014 in Sint-Truiden.”

 

Zie onder andere Boeiend interactief debat over plastic afval in Hasselt. http://focusophasselt.wordpress.com/, 21-02-2014.

Zie ook Wederzijds begrip! van 30-01-2014 en Kunstwerk! van 08-11-2013 op deze website.