Kattenstraat en Zepperenweg: graag (minimaal!) verkeersaanpassingen

uitgebreide Aldi in de Kattenstraat

De verbouwde en uitgebreide Aldi in de Kattenstraat in Sint-Truiden is op woensdag 23 oktober 2019 officieel geopend.
Nu zijn er concrete plannen voor een nieuwe vestiging van Lidl aan de Zepperenweg in dezelfde buurt.

Op deze manier dreigt de hele omgeving daar nog meer verstikt te geraken door auto’s”, herhaalt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
De fout is eind jaren ’80, begin jaren ’90 gebeurd door in een woongebied als de Kattenstraat grote winkels toe te laten zonder dat er een rechtstreekse ontsluiting -een ventweg-  werd voorzien naar de Ring. Een fout, die niet rechtgezet wordt, wordt steeds groter, dat is in dit dossier ook zo. Als sp.a, toen eveneens in de oppositie in Sint-Truiden, hebben we ons daartegen van bij het begin verzet.

Als sp.a hebben we nu tevens hard gereageerd tegen de uitbreidingsplannen van het grootwarenhuis Aldi, zowel in de gemeenteraad van Sint-Truiden, als in de Limburgse deputatie. Maar uiteindelijk hebben ze hun vergunning gekregen.
Dat is nu éénmaal het lot in de oppositie.
Grootwarenhuis Lidl heeft blijkbaar maximaal rekening gehouden met de bemerkingen van de omwonenden. Dat is positief, maar dat verandert uiteraard niets aan de (globale) verkeerssituatie.

Ik verwacht van het college van burgemeester en schepenen dat zij zo snel mogelijk in overleg treden met de buurt om te kijken wat er qua verkeerssituatie nog kan ‘gered worden’. Zoals voldoende parkeerplaatsen voor de bewoners, voldoende veilige oversteekplaatsen, snelheidsbeperkende maatregelen, het zoeken van een oplossing voor het uitrijden van de Kattenstraat aan de Tongersesteenweg, etc.

Bouwstop, betonstop en andere slogans: ik begrijp dat burgers zich daar vragen bij stellen als je het nieuw gebouw van de Aldi in de Kattenstraat, oorspronkelijk een woonbuurt, bekijkt!”.